Manifestarea ştiinţifică face parte din amplul proiect intitulat Conferinţele Centenar, ce va cuprinde activităţi pe tot parcursul anului.
Au conferenţiat invitaţi de seamă de la Universitatea de Stat din Republica Moldova. Prof. univ. dr. habil. Ion Eremia, decanul Facultăţii de Istorie şi Filosofie, a prezentat tema intitulată Imperialismul bolşevic sau cum locuitorii Basarabiei au devenit cetăţeni sovietici (1917-1941), iar prof. univ. dr. Ion Xenofontov, din cadrul aceleiaşi facultăţi, a vorbit despre Basarabia în cadrul României (1918-1940, 1941-1944). De la integrare la dezintegrare.
În cadrul conferinţei au mai luat cuvântul prof.univ.dr.habil. Constantin Bungău, rectorul Universităţii din Oradea, P.S. Sofronie Drincec, Episcopul ortodox al Oradiei, prof.univ.dr.Sorin Curilă, preşedintele Senatului Universităţii şi prof.univ.dr. Ioan Horga, decanul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării.
Evenimentul a fost moderat de către prof.univ.dr. Sorin Şipoş, directorul Centrului de Studii Interdisciplinare, şi prof.univ.dr. Gabriel Moisa, secretarul ştiinţific al Centrului. După reliefarea contextului istoric din perioada 1917-1944 şi a evenimentelor prin care s-a realizat unirea Basarabiei cu România la 27 martie 1918, domnul decan Ion Eremia a prezentat decizia votată de Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii de Stat din Moldova de reunire legitimă şi firească a Basarabiei cu Patria Mamă.
În numele Centrului de Studii Interdisciplinare, domnul Sorin Şipoş a salutat decizia de reunire a colegilor din Moldova şi a subliniat faptul că Centrul de Studii va sprijini toate acţiunile legale şi democratice ca Basarabia să se reunifice cu România.
Biroul de Comunicare