Evenimentul face parte din programul national ”Campionii României în şcoală, liceu şi universitate! Acesta este o iniţiativă a Ministerului Tineretului şi Sportului şi este implementat în colaborare cu Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Comunicaţiilor, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, direcţiile judeţene de sport şi tineret şi inspectoratele şcolare judeţene, organizatorii propunându-şi ca mari personalităţi ale sportului românesc, campioni olimpici, mondiali şi europeni, să ajungă în cât mai multe şcoli, licee sau universităţi.

Aula Magna a Universităţii din Oradea a reprezentat cadrul festiv perfect pentru primirea marelui handbalist, Cristian Gaţu, dublu campion mondial. Din prezidiu au mai făcut parte din partea Universităţii din Oradea, prof.univ.dr.habil. Constantin Bungău, Rectorul universităţii, prof.univ.dr. Alexandru Ilieş, Decan al Facultăţii de Geografie, Sport şi Turism şi conf.univ.dr. Paul Dragoş, Prodecan al aceleaşi facultăţi. Alături de domniile lor au stat domnul Petruţ Drăgan, Directorul Executiv al DJST Bihor.

Primele cuvinte de bun venit au fost adresate de către rectorul universităţii, care şi-a arătat admiraţia faţă de Cristian Gaţu, prezentându-l pe acesta ca un exemplu extraordinar de devotament faţă de sportul românesc şi a salutat iniţiativa organizatorilor de a readuce în conştiinţa tinerilor din România importanţa sportului. ”La Universitatea din Oradea se face sport şi încă unul de performanţă”, a declarat rectorul.

Cristian Gaţu a fost unul dintre sportivii emblematici ai ţării noastre. A scris istorie pentru handbalul românesc în anii ’70 şi 80. A fost căpitanul echipei naţionale a României, dublă campioană mondială în anii 1970 (Paris) şi 1974 (Berlin) şi medaliată cu bronz la CM 1976 (Suedia), medaliată cu argint şi bronz la JO de la Montreal 1976, respectiv Moscova 1980. A cucerit Cupa Campionilor Europeni cu echipa sa de club, Steaua, în 1977. A fost preşedinte al Federaţiei Române de Handbal în perioada 1996-2014. "Puţini dintre iubitorii sportului ştiu că dublul campion mondial are o conexiune specială cu judeţul Bihor. Aici îşi are rădăcinile doamna Tamara Gaţu, soţia campionului, motiv pentru care, ori de câte ori i se iveşte ocazia, familia Gaţu petrece clipe minunate la Beiuş, alături de rude şi prieteni", a precizat directorul DJST Bihor, Petruţ Drăgan, organizatorul întâlnirii.

Cristian Gaţu le-a vorbit tinerilor despre importanţa practicării sportului, fie în forma sa de masă, fie de performanţă, explicându-le acestora că sportul le poate modela personalitatea şi-i poate transforma în învingători, în competitori respectaţi în oricare alte domenii de activitate. ”Sportul îţi dezvoltă spiritul de echipă, de solidaritate şi contribuie la creşterea respectului de sine şi pentru competiţie”, le-a spus marele campion celor prezenţi.

La eveniment a luat cuvântul și comentatorul sportiv, Victor Mihalcea care le-a explicat studenților prezenți la eveniment că trebuie să se simtă onorați de prezența marelui campion de la care au foarte multe de învățat.

După încheierea evenimentului, domnul Cristian Gațu a fost condus către Biblioteca Universității din Oradea unde a semnat în cartea de onoare.

”Sunt onorat și mândru pentru vizita efectuată la Universitatea din Oradea, care a crescut și s-a dezvoltat spectaculos. Prietenia și respectful cu care am fost tratat ăn cadrul acestei vizite vor rămâne în veci în memoria mea”, a scris Cristian Gațu.


Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image