Festivitatea de deschidere a avut loc la Sala Polivalentă a Universității din Oradea, care, în această zi specială, a fost încărcată de flori, de speranțe, de emoții și de bucuria, mai ales a bobocilor și a părinților acestora.

După intonarea Imnului Național și Gaudeamus, doamna prorector, conf.univ.dr. Olivia Ligia Burtă a deschis frumoasa ceremonie adresând alese mulţumiri şi un cordial bun venit tuturor invitaţilor care au participat la deschiderea anului universitar 2017-2018.

De asemenea, ”sunt onorată”, a declarat domnia sa, ”să adresez oficialităţilor locale, domnului prefect Ioan Mihaiu, domnului viceprimar Florin Birta, vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Ioan Mang, partenerilor antreprenoriali şi nu în ultimul rând Prea Sfiinţiilor Lor, Episcop Ortodox Şofronie Drincec şi Episcop Greco-Catolic Virgil Bercea gratitudinea noastră pentru prezenţa domniilor lor alături de noi în această zi deosebită.”

În continuare, au luat, pe rând, cuvântul, prof.univ.dr.habil Constantin Bungău, Rectorul Universității din Oradea, prof.univ.dr. Sorin Curilă, Președintele Senatului universitar, domnul Ioan Mihaiu, Prefect al județului Bihor, domnul Ioan Mang, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, domnul Florin Birta, viceprimar, studenta boboc, Daria Ștefania Malița și vicepreședintele studenților senatori, Viorel Vancea.

În alocuțiunea sa, rectorul universității a făcut un scurt bilanț al indicatorilor UO din acest moment, referindu-se, în același timp, la faptul că Universitatea din Oradea dorește să contribuie în continuare la Proiectul Național ”România Educată”. ”Astăzi, la Universitatea din Oradea învață peste 18.000 de studenți”, a spus domnia sa, urmând apoi să le ureze bun venit în primul rând studenţilor boboci, care păşesc pentru prima oară într-o altă lume, ”ce poate le este străină acum, dar le va deveni familiară în curând. Bine aţi venit la Universitatea din Oradea, vă spun şi vouă şi celor care vă însoţesc astăzi, într-o zi atât specială şi, desigur le urez bun venit şi oaspeţilor noştri care ne onorează cu prezenţa lor.” Rectorul și-a îndemnat colegii să-i întâmpine împreună pe studenţii noştri care au venit din toate colţurile lumii, unul dintre scopurile principale al universităţii din Oradea fiind acela de a creea un mediu de studiu internaţional înfloritor şi ”suntem conştienţi de faptul că prezenţa studenţilor din străinătate este o necesitate valoroasă.”, a mai spus domnia sa.

A luat apoi cuvântul prof.univ.dr. Sorin Curilă care, în calitatea sa de Președinte al Senatului universitar, le-a mulțumit părinților pentru că ”ne-au dat atât de mulți studenți serioși” promițându-le că ”pe lângă știință, îi vom învăța pe tineri și ce înseamnă viața.” Domnia sa a declarat că o universitate modernă,  așa cum este Universitatea din Oradea, este locul libertății și al demnității, locul competenței și al integrității, iar misiunea duală a universității de educație și cercetare, țintește formarea omului complet.”

Afându-se pentru prima dată la Universitatea din Oradea, în calitate de Prefect al județului Bihor, Ioan Mihaiu a rostit un cuvânt de apreciere și recunoștință față de Universitatea din Oradea pentru produsul acesteia, absolvenți apreciați și recunoscuți, atât pe plan național, cât și internațional. ”Nu putem pregăti viitorul pentru tinerii noștri, dar putem să-i preggătim pe tineri pentru viitor”, a spus prefectul, felicitând la final, cadrele didactice pentru profesia demnă și asigurându-le de tot sprijinul instituției pe care o reprezintă.

Ioan Mang, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor s-a arătat bucuros să se afle azi la Universitatea din Oradea, la un moment deosebit pentru oraș și pentru întreg județul Bihor. În numele Consiliului Județean și-a exprimat deschiderea de a colabora cu Universitatea din Oradea la anumite proiecte, subliniind că Universitatea din Oradea este una dintre cele mai puternice universități din țară.

Viceprimarul, Florin Birta, a fost vădit încântat de faptul că în curtea Sălii Polivalente a universității se aflau azi mașini din județele Bihor, Zalău, Maramureș, Alba, semn că studenții din țară au ales să studieze la Oradea și ”le mulțumesc că au încredere în Universitatea din Oradea și le promit că vom face tot ce ne stă în putere ca Oradea să le devină casă. Un oraș nu poate fi puternic fără o universitate puternică”, a declarat domnia sa.

În încheiere, studenta boboc, a declarat că are deplină încredere în învățământul românesc al cărui produs este și că facultățile pe care le urmează o vor ajuta să-și urmeze idealurile. Ștefania și-a meritat pe deplin locul la prezidiu, alături de toți cei mai-sus menționați, deoarece a reușit performanța să intre pe primul loc, atât la Facultatea de Litere, cât și la Facultatea de Drept.

Vicepreședintele studenților senatori, Viorel Vancea, vădit emoționat, a adresat un cuvânt de bun venit studenților din anul I, ”dornici să pornească pe un drum dificil, dar care are menirea să aibă ca rezultat împlinirea voatră profesională”. Cu toate că el însuși se află încă la anii primelor visuri, le-a vorbit bobocilor ca un frate mai mare care-i sfătuiește să dedice multe ore studiului dacă doresc să devină profesioniști.

Ziua de astăzi a marcat un nou început la Universitatea din Oradea și le dorim tuturor un Nou An Universitar plin de realizări!

 

 


Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image