Conferirea titlului se face la iniţiativa Departamentului de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din cadrul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Științele Comunicării.

Cercetătorul și istoricul Ladislau Gyémant s-a născut la Oradea, la 12 septembrie 1947, într-o familie de supravieţuitori ai lagărelor naziste de la Mauthausen şi Auschwitz. A absolvit Liceul Emanuil Gojdu din Oradea, după care a urmat istoria în cadrul Universităţii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. La absolvirea facultăţii, în 1970, ca şef de promoţie pe ţară, a preluat postul de la Institutul de Istorie din Cluj, lucrând sub coordonarea academicianului Ştefan Pascu. Profesorul Ladislau Gyémant a fost unul dintre iniţiatorii Institutului de Studii Iudaice şi Istorie a Evreilor ‘’Dr. Moshe Carmilly’’, fiind ales în 1990 director al acestei instituţii, pe care a condus-o până în 2012, cu rezultate deosebite.

Aprecierea activităţii domniei sale s-a făcut de către instituţii ştiinţifice naţionale şi internaţionale, prin participarea sa ca membru în bordul diferitelor instituţii.

LAUDATIO


Image Image