Volumul său de debut “ Ochiul al treilea” (1975) va împrumuta numele său întregii generaţii “şaptezeciste” de scriitori din Basarabia veacului trecut, o generaţie prin excelenţă poetică, al cărei lider incontestabil este Nicolae Dabija.
Romanul său “Tema pentru acasă” e un best seller cu peste 50 000 de exemplare vândute şi peste 500 000 de împrumuturi din biblioteci, fiind “cea mai citită carte din ultimii 40 de ani” în Republica Moldova şi, totodată, “cartea de proză a unui scriitor contemporan cu cel mai mare tiraj din tot spaţiul românesc”.
Scriitorul Nicolae Dabija este, deopotrivă, un riguros istoric literar, precum şi un apreciat autor de carte pentru copii şi de manuale şcolare.
De trei decenii, Nicolae Dabija este redactor şef al săptămânalului “Literatură şi Artă”, publicaţie care, după cum nota “Le Figaro”, “a jucat în Revoluţia de Renaştere Naţională a Basarabiei acelaşi rol pe care l-a jucat Televiziunea Română în cadrul Revoluţiei din decembrie 1989.
Nicole Dabija a fost fermentul bătăliilor purtate la Chişinău pentru revenirea la alfabetul latin şi legalizarea limbii române ca limbă de stat în Republica Moldova, pentru desovietizarea ţării şi democratizarea societăţii. În 2016, a fost ales preşedinte al “Sfatului Ţării – 2”, asociaţie nonguvernamentală al cărei obiectiv este unificarea naţiunii române.
În 2003, a fost ales membru de onoare al Academiei Române. În 1999, preşedintele României i-a conferit lui Nicole Dabija Ordinul “Steaua României” în grad de comandor “pentru remarcabila sa operă poetică şi pentru implicarea sa în redeşteptarea spiritualităţii româneşti”.
Opera sa impresionantă care cuprinde peste 80 de titluri de cărţi, încununată de lauri în ţară şi în afara graniţelor, a fost tradusă în peste 20 de limbi, văzând lumina tiparului la edituri din România, SUA, Italia, Franţa, Brazilia, Rusia, Ucraina, Macedonia, Bulgaria, Serbia, Turcia, s.a.
Sâmbătă, 19 noiembrie 2016, ora 12:00, scriitorul Nicolae Dabija va fi prezent la Biserica din satul Livada (Nojorid), unde va fi lansată cartea “Drumul Basarabiei”, scrisă împreună cu prof. Teodor David, vicepreşedinte al Filialei Bihor a Uniunii Vatra Românească, carte care, între altele, rememorează trei sferturi de veac de la masacrul românilor la Fântână Albă din Bucovina şi drama deportaţiilor sătenilor din Livada în urma Dictatului de la Viena.