Sonia Maria Drăghici s-a născut la data de 25 iulie 1956, la Câmpeni, judeţul Alba.

Absolventă a Facultăţii de Medicină din Cluj-Napoca, a devenit, în 2005, doctor în Ştiinţe Medicale la Universitatea de Medicină şi farmacie “Iuliu Haţeganu” din Cluj-Napoca, urmând, apoi, cursurile Colegiului Naţional de Apărare pe care l-a absolvit în anul 2011. Şi-a desăvârşit pregătirea profesională trecând prin toate treptele ierarhice. A fost mai întâi medic, șef de dispensar (1981-1988), medic rezident (1988-1992), medic specialist boli infecțioase (1992-1997), medic primar boli infecțioase, șef secție (1997—2008), director — manager spital (1997 — 2006). Avea competențe în managementul sănătății publice (2000) și în ecografie generală (2000).

 Şi-a început cariera universitară, în anul 1999, ca asistent universitar în cadrul Universităţii din Oradea. Încă de la început, doamna Sonia Maria Drăghici, a fost una dintre cele mai îndrăgite cadre didactice de la Facultatea de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii din Oradea. A urmat firesc parcursul profesional universitar, obţinând titlul de profesor universitar, titlu deţinut până în momentul dispariţiei, mult prea devreme, a domniei sale.

De-alungul întregii sale cariere s-a dedicat ideii de sănătate a semenilor săi, implicându-se în proiecte de televiziune, fiind realizator de emisiuni TV pe teme de sănătate şi a desfăşurat şi o bogată activitate publicistică, având publicate şapte cărţi medicale şi peste 155 de lucrări ştiinţifice, recunoscute, atât în ţară, cât şi în străinătate.

Profesorul universitar Sonia Maria Drăghici a fost un medic specialist foarte apreciat, un politician remarcabil şi un om extraordinar, cunoscut pentru optimismul său, un om care s-a implicat activ în viaţa comunităţii din care a făcut parte. Suferinţele oamenilor nu i-au fost indiferente şi a încercat, prin toate acţiunile sale să caute soluţii la rezolvarea acestora şi să devină, astfel, un model de dăruire. În calitatea sa de politician a fost interesată de rezolvarea problemelor din sistemul de sănătate românesc şi a susţinut Universitatea din Oradea.

Universitatea din Oradea deplânge dispariţia omului, profesionistului şi profesorului Sonia Maria Drăghici şi exprimă adâncă durere şi sincere condoleanţe familiei îndoliate.

Dumnezeu s-o odihnească în pace!

 

Image