Vernisajul a avut loc în data de 09 iunie în prezența celor implicați în proiect, a unui public numeros şi a presei. Au fost prezentate publicului peste 50 de lucrări de artă decorativă, design vestimentar şi bijuterii. Expoziția s-a dovedit a fi una inedită prin materialitățile folosite: capse și fermoare sub marca YKK, YKK România fiind, de altfel, entitatea care a făcut posibil acest proiect de anvergură. Lucrările prezentate de elevi, studenți şi artiști, au stat sub semnul experimentului artistic, formă de dialog între generațiile care au ales arta vizuală ca mijloc de exprimare. 

Și-au prezentat creațiile studenții: Ioana Ionescu, Mada Roxana, Roxanné Popovici, Arvaş-Popa Melisa, Iulia Mago, Beata Kiraly, Diana Cora, Asztalos Renata, Marușca Claudiu, Marina Lup, Dana Mihutiu, Teodora Vlaicu, Iova Alexandra, Hadi Ștefania, Adrienne Coita, Pantea Daniel, sub coordonarea  directă a cadrelor didactice de specialitate, a direcțiilor de studiu Arte Decorative și Modă-Design vestimentar: Conf.univ.dr. Corina Andor, Lect.univ.dr. Corina Baciu, lect.univ. dr. Mihaela Tătulescu, lect.univ.dr. Olimpia Urdea.

Din partea Liceului de Arte Oradea s-au implicat în proiect clasele a X-a B, a X-a D, a XI-a B și a XI-a D, sub coordonarea prof. Maria David, prof. Iulian Anghel, prof. Szep Noemi Janca, prof. Nada Panait, Ioana Teodora Klein, prof. Ervin Racz, prof. Anca Maghiar, prof. Eliza Racz şi prof. Andrea Tapaszi.

Iulia Filip Schreier și Felicia Vieru, absolvente ale Facultății de Arte Oradea, au prezentat lucrări inedite, cu o bogată încărcătură plastică. “Pornind de la conceptul de puzzle, folosind doar dinții fermoarelor, am obținut un miraj optic, prin împletire, decupare, înșiruire, colaj. Am creat astfel ținute vestimentare cu efecte vizuale ce trimit chiar la dantelă. Impactul a fost cu atât mai mare cu cât, doar tangibil, fermoarul își dovedea prezența. Apreciez faptul că am fost cooptată în acest proiect și nu mă opresc aici, intenționez să continui colecția din fermoare.” (Iulia Filip Schreier).

“Am realizat un corset exclusiv din fermoare, care mi-a pus la încercare nu doar creativitatea, dar și rabdarea și rezistența, pentru că a însemnat peste 120 de ore de muncă. Ceea ce este inedit în lucrarea mea, este faptul că am folosit un singur fermoar de peste 4 metri lungime pentru contur, zona centrală a feței, brațe, fermoar care permite și închiderea pe zona spatelui. Am prezentat și un set de bijuterii realizate exclusiv din capse.” (Felicia Vieru)

“Ceea ce a adus acest proiect, este motivația pe care am descoperit-o în rândul studenților și elevilor. Publicul numeros prezent la vernisarea expoziției ne-a onorat, iar aprecierile pe care le-am primit, răsplătesc munca pe care am depus-o cu toţii – dascăli, elevi, studenți, artiști - până la finalitatea din expoziție”. (Lect. univ. dr. Mihaela Tătulescu).

Piesa de rezistență a expoziției a fost lucrarea UnI.C. realizată de studentul Cercea Ioan pe tematica Samurai, lucrare cu care a câștigat Premiul I la concursul Inside fashion organizat de  YKK  România în luna mai 2016.

                                                Lect. univ. dr. Olimpia URDEA

                                    Departamentul de Arte Vizuale / Facultatea de Arte

                                                Universitatea Oradea


Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image