Recitalul cameral din 15 decembrie 2015 face parte dintr-o serie de recitaluri cu un repertoriu exclusiv Schumann care va culmina cu realizarea unui CD în martie 2016. Colaborarea dintre cele două artiste, soprana Silvia Sorina Munteanu şi pianista Silvia Sbârciu a început în urmă cu trei ani, timp în care acestea au abordat un repertoriu foarte variat, de la lieduri de Mozart la Wagner, Liszt, Strauss, Schumann, Brahms sau chiar Verdi. Anul 2016 marcheaza 160 de ani de la trecerea in nefiinta a lui Robert Schumann, aşadar alegerea unui repertoriu care să graviteze în jurul marelui compozitor a fost lesne de înțeles. Pe lângă recitalurile camerale, va avea loc şi o serie de workshop-uri în care cele două artiste îşi vor prezenta viziunea interpretativă pe de o parte şi vor încerca să ofere tinerilor interpreți o privire de ansamblu asupra liedului, un gen cameral extrem de rafinat şi, poate, insuficient de bine cunoscut.

 

Program

Liederkreis - op. 39

1.        In der Fremde

2.        Intermezzo

3.        Waldesgespräch

4.        Die Stille

5.        Mondnacht

6.        Schöne Fremde

7.        Auf einer Burg

8.        In der Fremde

9.        Wehmut

10.    Zwielicht

11.    Im Walde

12.    Frühlingsnach

 

Frauenliebe und Leben – op. 42

1.        Seit ich ihn gesehen

2.        Er, der Herrlichste von allen

3.        Ich kann's nicht fassen, nicht glauben

4.        Du Ring an meinem Finger

5.        Helft mir, ihr Schwestern

6.        Süßer Freund, du blickest

7.        An meinem Herzen, an meiner Brust

8.        Nun hast du mir den ersten Schmerz getan

 

Silvia Sorina Munteanu

Recompensată în anul 2010 cu distincția “Cea mai bună solistă de operă din țară”, soprana Silvia Sorina Munteanu, prim solista Operei Naționale din București, este o prezență activă și mult aclamată pe scenele lirice naționale și internaționale. Doctor în stilistică interpretativă, soprana colaborează cu maeștri și soliști ai celor mai importante scene ale lumii, între care Daniel Oren, Francesco Rosa, Nicola Giuliani (Italia), Tamas Pal (Ungaria), Ioan Iancu, Iurie Florea, Cornel Trăilescu, Adrian Morar, Leonard Dumitriu, Tiberiu Soare, Gheorghe Costin, Ciprian Teodorașcu, Ondrej Lenard (Slovacia), Didier Lucchesi, Stefan Soltesz, Alexandru Agache, Serghei Murzaev, Miroslav Dvorsky, Geraldine Chauvet, Thiago Arancam, Olga Mykitenko, Ilona Tokodi, Milen Nachev, Ivan Ivanov, Nayden Todorov, Boris Statsenko, Carlos Almanguer, Petre Sbarcea, David Crescenzi, Mark Shannahan. Pe lângă constantele colaborări cu instituțiile de spectacol din țară, Silvia Sorina Munteanu este invitată în festivaluri importante, în spectacole de operă, concerte și recitaluri în Germania (Frankfurt am Main, Essen, Coburg), SUA, Belgia, Olanda, Elveția, Franța, Italia, Cehia (Praga), Bulgaria (Sofia), Slovacia (Bratislava), Ungaria (Budapesta), Macedonia (Skopje), Portugalia, Spania sau chiar Thailanda. Diversitatea repertoriului abordat o situează între cele mai versatile și mai titrate soprane din România.

 

Maria Silvia Sbârciu

Beneficiara unei solide pregătiri internaționale, pianista Silvia Sbârciu și-a început formația muzicală în orașul natal Cluj- Napoca, desăvârșind-o la binecunoscuta instituție de învățământ superior muzical Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst din Mannheim (Germania) unde a urmat studiile aprofundate la clasa profesorului Paul Dan. Fecundele stagii profesionale în compania unor mari maeștri ai artei pianistice mondiale și a unor pedagogi importanți (Karl Heinz Kämmerling de la Mozarteum Salzburg în cadrul Schleswig - Holstein Musikfestival, Lev Naumov de la Conservatorul din Moscova, Leon Fleischer de la Juilliard School of Music, New York, Konstantin Scherbakov, Dmitri Alexeev, Felix Gottlieb sau Sviatoslav Pochekin în cadrul Internationale Klavierakademie Murrhardt - Germania) au contribuit decisiv la formarea profilului artistic al pianistei. Evoluția sa a fost puternic influențată și de participarea la IKIF (International Keyboard Institute and Festival – New York, SUA) unde a lucrat cu pianiștii Sontraud Speidel, Akiko Ebi, Asaf Zohar și dirijorul Eduard Zilberkant. Atât ca solistă cât și ca partener cameral, pe cartea de vizită a pianistei se găsesc festivaluri importante cum ar fi Festivalul “Toamna Muzicală Clujeană”, Festivalul “Mozart”, “Festivalul de Interpretare a Liedului Ionel Perlea”, Festivalul “Sigismund Toduta” sau Festivalul 3iTTT (3. internationale Treossinger Tastentage) de la Trossingen, Germania. A susţinut cursuri de măiestrie atât la Festivalul 3iTTT cât şi la Academia de Muzică “Stanislaw Moniuszko” - Gdansk, Polonia. Pe lângă bogata activitate solistică, Silvia Sbârciu s-a impus și ca un partener cameral avizat.

 

Detalii: https://www.facebook.com/events/457248924465578/

 

Director Departamentul de Muzică

Conf.univ.dr. Carmen VASILE

Mobil: +4 0723 670392

e-mail dr.carmen_vasile@yahoo.com