În anii de început, un grup ambițios de tineri geografi format din Alexandru Săndulache (fost Rector), Ignatie Berindei (fost Decan), Grigor P. Pop (fost șef de catedră), Viorica Rusu, Ana Czaholi, Emilia Greavu, Valentin Vancea, Nicolae Josan, Gheorghe Măhăra, Florian Bențe și cartograful Nicolae Zaha, împreună cu colegii istorici, au pus bazele facultății și programului de studiu Istorie-Geografie.

Dacă în prezent, în 2014, sute de studenți, masteranzi și doctoranzi și-au desăvârșit studiile și au învățat o meserie în domeniul geografic în amfiteatrele și laboratoarele universității orădene, o datorăm cu prisosință tinerilor de acum 50 de ani, seniorilor geografiei universitare orădene de azi, o parte dintre ei ajunși în pragul aniversării a jumătate de secol de învățământ și cercetare geografică universitară orădeană.

Dacă unii dintre fondatori ne-au părăsit, poate pentru o lume mai bună, suntem deosebit de onorați, să-i avem alături de noi în aceste momente de sărbătoare, la vârste onorabile, pe o parte dintre seniorii geografiei universitare orădene: Grigor P. Pop, Gheorghe Măhăra, Nicolae Josan, Florian Bențe și Nicolae Zaha.

Mulțumim de asemenea și colegilor istorici, alături de care geografii au trecut prin momente de bucurie dar și de tristețe (1979) și au consolidat specializarea Istorie-Geografie până în anul 2000, precum și colegilor Departamentului de Educație Fizică și Kinetoterapie alături de care construim din 2011 edificiul Facultății de Geografie, Turism și Sport.

Existența de-a lungul a 50 de ani a unei geografii universitare orădene o datorăm și sprijinului prietenilor și colegilor din celelalte centre universitare geografice din România și din învățământul preuniversitar, partenerilor și colaboratorilor din mediul socio-economic public și privat, precum și profesorilor asociați din străinătate.

În prezent, Facultatea de Geografie, Turism și Sport este un pilon de bază al Universității din Oradea, cu programe de studii diverse, pe toate cele 3 cicluri de învățământ superior și cu activitate de cercetare de referință.

Deschiderea manifestărilor dedicate sărbătoririi a 50 de ani de învăţământ geografic universitar orădean va avea loc luni, 06 octombrie 2014, în Aula Magna a Universității din Oradea, începând cu ora 09.30.

Dinstinși Invitați, membrii Departamentului de Geografie, Turism și Amenajarea Teritoriului alături de cei peste 500 de studenți, masteranzi și doctoranzi geografi vă așteaptă cu drag la Oradea pentru a sărbători împreună un moment unic în viața unui membru al familiei geografice românești.

Pentru informații complete privind întreaga manifestare dedicată sărbătoririi a 50 de ani de învăţământ geografic universitar orădean, vă rugăm să consultați programul atașat.

Cu aleasă considerație,

Departamentul de Geografie, Turism și Amenajarea Teritoriului

BC Nr.102 din 03.10.2014

Program