Proiectul a implicat Universitatea din Debrecen ca lider şi Universitatea din Oradea ca partener, fiind co-finanţat de către Uniunea Europeană (Fondul European de Dezvoltare Regională – ERDF), suma totală aferentă fiind de 760.380 euro, din care Universitaţii din Oradea i-au revenit 296.494 euro.

Scopul proiectului este dezvoltarea infrastructurii de cercetare în domeniul neuroştiinţelor. Fondurile obţinute au făcut posibilă modernizarea spaţiilor necesare amenajării unui laborator de cercetare şi achiziţionarea de noi echipamente necesare cercetătorilor celor două instituții  în scopul realizării unor cercetări de înaltă calitate, competitive pe plan internațional în domeniul  neuroștiințelor şi în mod deosebit în investigaţii în domeniul bolilor neurodegenerative și a sindroamelor dureroase.

Studiile planificate a se realiza cu ajutorul noilor echipamente achiziționate vor contribui la înţelegerea mai aprofundată a etiologiei acestor maladii şi vor furniza noi cunoștințe care pot conduce la dezvoltarea de noi metode de diagnosticare precoce şi la noi abordări terapeutice, mai eficiente. Valorificarea cunoștințelor şi a rezultatelor obținute în urma acestor cercetări va aduce contribuţii la ameliorarea calității vieții bolnavilor suferinzi de boli neurodegernerative sau de sindroame dureroase cronice.

De asemenea, activitățile desfășurate în comun în cadrul proiectului, au contribuit la întărirea relatiilor de colaborare în domeniul cercetării ştiinţifice, dar şi pe plan social și economic. Informaţii suplimentare sunt disponibile pe pagina web a proiectului: http://brainpain.med.unideb.hu/.

Mentionăm că acest material nu reprezintă neapărat punctul de vedere al Uniunii Europene.

 

Director de proiect,

Conf.univ.dr. Adina Mincic