Scriitorul Tudor Arghezi, care l-a zărit pe Mihai Eminescu când era copil de şapte ani, peste ani evocă acea întâmplare considerând că: „A vorbi despre Poet e ca și cum ai striga într-o peșteră vastă... Nu poate să ajungă vorba până la el, fără să-i supere tăcerea”. Autorul unor volume precum „Flori de mucegai” constată că „despre Eminescu trebuie vorbit pe șoptite” pentru că „într-un fel el e sfântul prea curat al ghiersului românesc”.
Din partea Facultății de Litere d-na lect.univ.dr. Magdalena Indrieș i-a îndemnat pe cei prezenți să nu îl ia drept model pe scriitorul Mircea Cărtărescu, care într-un acces de celebritate a mărturisit că lectura operelor lui Eminescu din timpul tinereții i-a fost suficientă. Prin cuvintele sale, lect.univ.dr. Magdalena Indrieș a încurajat elevii să îl descopere pe Eminescu citindu-i vasta operă, menționând printre altele că profesorii de limba și literatură română ar putea avea o altă viziune atunci când predau despre acest scriitor.
Vernisajul expoziției a fost încheiat de șase elevi de la Liceul Teologic Reformat „Lorántffy Zsuzsanna” care au recitat din versurile poetului Mihai Eminescu. Printre poeziile rostite de elevii îndrumați de prof. Florina Toth se numără Lacul, De-aș avea sau Glossă.
Prof. Carmen Elena Andrei de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” a însoțit de asemenea un grup de elevi şi a subliniat faptul că opera lui Mihai Eminescu a fost publicată într-un răstimp mai mare decât perioada în care a fost efectiv scrisă, dovedind încă o dată genialitatea și complexitatea acestui autor.
În încheiere, organizatorii au mulţumit celor prezenţi printre care d-nului prorector, prof.univ.dr. Sorin Șipoș, d-nei conf.univ.dr. Dana Sala, d-nului Tiberiu Moraru, preşedintele Asociaţiei Morăriţa, bibliotecarilor, studenţilor şi elevilor.
Expoziția va fi deschisă publicului în holul bibliotecii, până la data de 27 ianuarie 2014. Afişele care prezintă momente și etape importante din viața poetului au fost realizate de Muzeul Literaturii Române și Oficiul de Expoziții București în anul centenarului Eminescu -1989. În cadrul acestei expoziţii se regăseşte şi un afiș Eminescu realizat de Inspectoratul pentru Cultură Bihor și afișul primei expoziții Eminescu printre noi organizate de către Centrul Cultural Român din Budapesta în urmă cu 22 de ani, pe data de 8 octombrie 1992. Aceste afişe sunt o parte dintr-o colecţie de 130 de afișe omagiale Eminescu de la diferite evenimente, fiind împărțită din punct de vedere geografic în principal pe zonele: Oradea – Bihor, Ipotești – Botoșani dar şi din alte regiuni ale țării.
bibliotecar, Rozalia Barta