Întâlnirea de lucru se desfăşoară cu scopul de a-i familiariza pe studenţi cu domeniile diplomaţiei şi relaţiilor internaţionale şi de a le dezvolta capacitatea de comunicare, interacţionare şi gândire activă. Studenţii participanţi vor putea deprinde agilitatea negocierii, un element esenţial pentru oricine îşi doreşte să urmeze o carieră în diplomaţie. În plus, întâlnirea are scopul de a dezvolta capacitatea studenţilor de ascultare, analiză şi interpretare.

Organizat de Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din cadrul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţe ale Comunicării, evenimentul va avea loc la Biblioteca Universităţii din Oradea, în Sala de Seminarii (etaj III), de la ora 9. Desfăşurată în parteneriat cu Institutul de Studii Euroregionale Oradea-Debrecen, Asociaţia Română de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene şi Asociaţia Studenţilor de la Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, simularea procedurilor ONU se va axa pe reforma în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.

În deschidere vor adresa alocuţiuni de bun-venit prorectorul Universităţii din Oradea, prof.univ.dr. Sorin Şipoş, decanul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, Ştiinţe Politice şi Ştiinţe ale Comunicării, prof.univ.dr. Ioan Horga, directorul departamentului de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, conf.univ.dr. Mircea Brie, şi coordonatorul acţiunii, asist.univ.dr. Constantin Ţoca.

După deschiderea oficială vor debuta lucrările procedurilor Consiliului de Securitate al ONU cu prezentarea punctului de vedere al fiecărui stat membru, urmată de dezbateri şi discuţii despre posibilitatea reformării Consiliului de Securitate al ONU, încheindu-se cu întocmirea unei rezoluţii care va fi supusă la vot.

Simulările „Model UN” (Naţiunile Unite) sunt organizate la nivel internaţional de unele dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ sau ONG-uri, beneficiind în ultimii ani de o popularitate sporită printre studenţii, masteranzii şi doctoranzii care doresc să activeze în domeniul diplomaţiei şi al relaţiilor internaţionale, deoarece constituie un important exerciţiu revelator de comunicare diplomatică şi negociere.

Munca participanţilor va fi răsplătită cu diplome şi premii oferite de facultate, constând în cărţi, reviste şi cursuri de specialitate.

 

Vă aşteptăm,

Asist.univ.dr. Constantin Ţoca

Organizator