„Noi, cei de la Geografia orădeană, am învățat de la magiștri noștri că nu poți reuși de unul singur, că performanță adevărată se face doar în echipă”, prof. univ. dr. Alexandru Ilieș, decanul Facultății de Geografie, Turism și Sport.

 

Evenimentul, un adevărat maraton al bucuriei, s-a întins până spre seară. Gazdele, profesorii de azi ai Departamentului de Geografie al GTS, onorându-și, în mod special, predecesorii.

 

Rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, prezent la eveniment, a subliniat tradiția învățământului superior orădean. „Geografia ne face cinste din toate punctele de vedere. A dus mai departe eforturile celor care au început studiile doctorale de Geografie la Universitatea din Oradea”, a subliniat rectorul Universității din Oradea, adăugând că, dacă studiile în domeniul de licență Geografie sunt și azi căutate, aceasta e o dovadă că „profesorii de la Geografie își fac bine datoria”.

Vorbind în numele Senatului universității, conf. univ. dr. Claudia Timofte a spus că instituția împărtășește bucuria colegilor de la Geografie și se mândrește cu „ceea ce ei reprezintă în cadrul Universității din Oradea”. „Felicitări și recunoștința noastră tuturor celor care au contribuit și contribuie astăzi la dezvoltarea domeniului Geografiei în cadrul Universității din Oradea”, a mai afirmat reprezentanta Facultății de Drept.

„Ce poate fi mai frumos decât să marcăm un astfel de eveniment amintindu-ne de reprezentanții generațiilor care au fost. Profesorii sunt niște repere de care avem nevoie, cu cât parcă vânturile bat mai tare în lume. Să lucrăm în acest sens, să creștem generații cu rădăcini adânci, aici!”, a zis Horia Abrudan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

Într-o scurtă dar emoționată intervenție, decanul GTS, prof. univ. dr. Alexandru Ilieș a spus și el: „Avem o relație foarte bună cu mediul socio-economic. Studenții noștri își găsesc locul potrivit în societate, mulți dintre ei ajung să fie mai buni decât noi, să ne depășească. Ce poate fi mai frumos? Înseamnă că noi, dascălii, ne-am făcut bine datoria”.

Șeful Inspectoratului Școlar al Județului Bihor, prof. Alin Ștefănuț a remarcat două aspecte ce leagă învățământul preuniversitar de Universitatea din Oradea: „Resursa umană care vine de la universitate, acum în mod special de la Facultatea de Geografie, Turism și Sport, este de cea mai bună calitate și rezultatele obținute de elevii pregătiți de absolvenții acestei universități se apropie de superlativ”.

Vorbind încă o dată, prof. univ. dr. Alexandru Ilieș a spus: „Noi, cei de la Geografia orădeană, am învățat de la magiștri noștri că nu poți reuși de unul singur, că performanță adevărată se face doar în echipă. Acesta este unul din principiile pe care le transmitem mai departe studenților noștri”.

 

Prof. univ. dr. Corneliu Iațu, președintele Societății de Geografie din România, a definit școala orădeană de geografie vorbind despre: „Prietenie, tradiție și viitor. Sandu (prof. univ. dr. Alexandru Ilieș - decanul GTS n.a.) a făcut istorie la Universitatea din Oradea, jumătate din anii activității sale profesionale se leagă de Geografia orădeană”. Prof. univ. dr Corneliu Iațu, le-a dăruit geografilor orădeni o plachetă omagială, menită să imortalizeze aniversarea celor 60 de ani de existență. De altfel, și gazdele și-au onorat invitații, precum și pe „seniorii” școlii de Geografie, cu volume omagiale și plachete aniversare.

Directorul Institutului de Geografie al Academiei Române, prof. univ. dr. Dan Bălteanu, a rememorat prima sa vizită la Oradea. S-a petrecut anul 1969, când Academia Română a organizat aici o sesiune de comunicări științifice. 30 de ani mai târziu, fiind din nou la Oradea, academicianul Dan Bălteanu era impresionat de „elanul și entuziasmul cu care orădenii au reorganizat Facultatea de Geografie”. „Îmi amintesc, cu emoție, de întâlnirile cu prorectorul Nicolae Josan, unul dintre pilonii de bază ai învățământului universitar orădean, care s-a ocupat în mod deosebit de cercetarea geografică, de amenajarea teritoriului... A adus, în Oradea și în țară, noul din aceste domenii”, a mai declarat acad. prof. univ. dr. Dan Bălteanu.

„Felicitări pentru toate realizările de până în prezent!”, a spus, la rândul său, prof. univ. dr. Ioan Ianoș, președintele Asociației Profesionale a Geografilor din România. „Universitatea din Oradea, în ciuda poziționării sale între două mari centre universitare, a cunoscut, după 1990, o evoluție remarcabilă, ascendentă”. Și prof. univ. dr. Ioan Ianoș a elogiat contribuția „părinților” Geografiei de nivel academic de la Oradea, profesorii: Nicolae Josan și Gheorghe Măhăra. „Au creat un mediu academic mai rar întâlnit care, în mai puțin de trei decenii, a dat naștere primei școli doctorale de geografie din afara celor trei centre universitare de tradiție ale țării”, a spus prof. univ. dr. Ioan Ianoș.

Prof. univ. dr. Petru Urdea, membru corespondent al Academiei Române, a evocat anii în care el și-a adus contribuția la dezvoltarea Școlii Doctorale a Geografiei de la Universitatea din Oradea. „În 1990, nu din orgolii, ci dintr-un entuziasm pragmatic, noi am avut îndrăzneala de a sparge niște canoane, cum că centrele importante ale geografiei naționale trebuie să rămână: București, Cluj și Iași. Ne-am dorit să ajungem să putem sta alături de aceste centre cu tradiție și am reușit”, a susținut prof. univ. dr. Petre Urdea, adăugând că primii trei doctoranzi ai săi au fost de la Universitatea din Oradea, „exemple de amiciție și de cultivare a unui spirit academic sănătos”, consideră prof. univ. dr. Petru Urdea.

 

Aniversarea a 60 de ani de învățământ geografic universitar la Oradea a continuat cu o trecere în revistă a celor mai importante momente ale acestui interval de timp.

Momentul omagial, în cadrul căruia participanții au făcut o plecăciune înaintea „seniorilor geografiei academice orădene”: prof. univ. dr. Nicolae Josan și prof. univ. dr. Florian Bențe, a încununat, în mod fericit, aniversarea Facultății de Geografie Turism și Sport.

 

 

Echipa de Comunicare – Universitatea din Oradea