Gala, care va avea loc la universitatea suedeză, în perioada 03-06 februarie 2025, așteaptă studenți din diverse categorii sociale și educaționale. „Este un program de mobilitate care le oferă studenților o șansă excelentă de implicare în activități sportive și de cunoaștere reciprocă. Mobilitățile internaționale reprezintă o oportunitate valoroasă pentru studenți, oferindu-le posibilitatea de a-și extinde orizonturile academice și culturale. Evenimentul se va desfășura în cadrul pachetului de lucru WP 7: «Acces, Diversitate și Incluziune»”, precizează prof. univ. dr. habil. Karla Barth, coordonatoarea acestui grup de lucru la nivelul Universității din Oradea și decan al Facultății de Științe Socio-Umane.
Grupurile țintă cărora li se adresează procedura de selecție sunt:
Studenți din diverse medii. „Studenții provenind din medii variate aduc o bogăție de experiențe care îmbogățesc viața academică. Mobilitatea internațională le permite să interacționeze cu colegi din alte țări, promovând diversitatea și incluziunea”, consideră organizatorii.
Studenți cu acces îngreunat din motive socio-economice: „Barierele financiare pot împiedica studenții din medii defavorizate să participe la programele de mobilitate. Este crucial să se dezvolte soluții de finanțare și burse care să sprijine aceste grupuri, asigurându-le o șansă egală de a experimenta educația internațională”, spun coordonatorii procesului de selecție a studențilior.
„Prin focalizarea asupra acestor grupuri țintă, programele de mobilitate internațională pot deveni mai incluzive și mai eficiente, asigurându-se că toți studenții au șanse egale de a se dezvolta personal și profesional într-un context global. Aceasta nu doar că îmbunătățește experiența individuală a studenților, dar contribuie și la construirea unei societăți mai echitabile și diversificate”, explică prof. univ. dr. habil. Karla Barth.
Ce oferă gazdele?
În cadrul proiectului EUGREEN, activitățile care se vor desfășura la Universitatea din Gävle oferă o oportunitate unică pentru studenți de a experimenta mobilitatea internațională într-un mediu academic stimulativ. Prin intermediul fondurilor alocate proiectului, gazdele promit să le asigur studenților „toate aspectele necesare pentru o experiență plăcută și productivă”. Astfel, participanții vor beneficia de:
Transport: „Acoperim costurile de transport, asigurându-ne că toți studenții ajung în siguranță la destinație”.
Cazare: „Oferim opțiuni de cazare confortabile la unul dintre hotelurile următoare: Elite Hotel - Clarion Winn Hotel - Scandic Hotel - Best Western Hotel, astfel încât studenții să se simtă ca acasă pe parcursul întregii mobilități”.
Mâncare: „Asigurăm mese sănătoase și variate, pentru a menține energia și bunăstarea participanților”.
Echipament sportiv: „Facilităm accesul la echipamente sportive pentru diverse activități recreative, promovând un stil de viață activ și sănătos”.
„Ne angajăm să sprijinim dezvoltarea personală și profesională a studenților, oferindu-le, nu doar resursele necesare, ci și o experiență culturală îmbogățitoare, mai spun gazdele suedeze.
În cadrul acestei mobilități, tinerii de la Universitatea din Oradea vor avea parte de o serie de activități diverse și captivante, menite să promoveze atât sportul, cât și cultura.
Un aspect central al programului va fi colaborarea organizatorilor cu primăria orașului Gävle, pentru organizarea de activități sportive în interior. În paralel, universitatea suedeză va găzdui un eveniment cultural dedicat fotografiei.
De asemenea, studenții vor lua parte la o lecție de schi fond și vor beneficia de oportunitatea de a explora traseele din împrejurimile orașului Gävle, îmbinând sportul cu natura. Aceste activități vor oferi nu doar cadrul necesar pentru exercițiul fizic, ci și o modalitate de relaxare și socializare în aer liber. Prorectorul Universității din Gävle, prof. Lars Bengtsson, va participa el însuși la evenimentele sportive, subliniind astfel „importanța diversității și incluziunii în educație”. De altfel, tema va fi evidențiată prin prezentările studenților și ale personalului de la fiecare universitate membră EU GREEN, care vor discuta politicile de diversitate implementate în cadrul instituțiilor lor. În final, muzica și dansurile populare suedeze vor aduce un strop de tradiție și bucurie în cadrul acestor activități, încurajând toți participanții să se alăture și să descopere cultura locală. „Aceste evenimente nu doar că vor întări legăturile dintre studenți în plan academic, ci și în plan personal”, mai adaugă organizatorii.
Criterii de selecție:
1. Situația familială:
- Orfan de ambii părinți: 10 puncte
- Orfan de un părinte: 5 puncte
2. Performanța academică:
- Medie între 9.00 și 10.00: 10 puncte
- Medie între 8.00 și 8.99: 5 puncte
3. Venitul familiei:
- Venit familial scăzut (nerealizarea unui venit lunar net mediu pe membru de familie mai mare de 50% față de salariul minim net la nivel național): 10 puncte
- Venit familial mediu: 5 puncte
Criteriu de departajare:
Scrisoare de intenție: Candidații vor trebui să depună o scrisoare de intenție în care să explice motivația pentru participarea la acest eveniment și modul în care se încadrează în criteriile de selecție. Aceasta va fi utilizată pentru departajare, în cazul în care scorurile sunt egale.
Studenții interesați sunt rugați să își trimită dosarul de candidatură, care să includă documentele relevante, până la data de 15 noiembrie 2024 pe adresa de e-mail:
nicoletaramona.ciobanu@gmail.com.
Rezultatele finale vor fi anunțate până la 20 noiembrie 2024.
Reprezentanții Universității din Oradea și colegii lor din Gävle îi încurajează pe studenți să „aplice și să profite de această oportunitate unică de a participa la un eveniment internațional!”
Echipa de Comunicare – Universitatea din Oradea