Într-o notă de sobrietate caracteristică unei astfel de aniversări, în calitatea de decan al Facultății de Geografie, Tusim și Sport, prof. univ. dr. Alexandru Ilieș a declarat deschise lucrările.

”Facultatea de Geografie, Turism și Sport s-a constituit prin unirea a două domenii tradiționale ale învățământului superior orădean înființate în anul 1964, și anume, Educație Fizică și Sport și Geografie, la un an de la înfiinţarea Institutului Pedagogic de 3 ani, cărora li s-au adăugat ulterior domeniile Știința mediului (2000) și Kinetoterapie (2011)”, a declarat conf. univ. dr. Gheorghe Lucaciu.

Profesorul Lucaciu a continuat prin a mulțumi reprezentanților conducerii Universității din Oradea, prorector, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș și prof. univ. dr. Cristian Grava, vice-președintele Senatului UO, domnului prof. univ. dr. Marius Stoica, rectorul Universității Naționale de Educație Fizică și Sport, doamnei prof. univ. dr. Alina Moanță, președinte al senatului universitar al Universității Naționale de Educație Fizică și Sport și rectorului Universității de Stat a Moldovei, istoricul Igor Șarov pentru prezența la eveniment.

Prorectorul, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș a spus că ”aniversarea de azi reprezintă, atât momente aniversare, momente de bucurie, cât și momente de bilanț. Unele dintre specializările de la Universitatea din Oradea”, a continuat domnia sa,”sunt ca Pasărea Phoenix, ridicându-se atunci, când, pe nedrept, au fost desființate”. A felicitat pe toți cei care au reușit să facă performanță la nivel înalt la Facultatea de Geografie, Turism și Sport din Oradea și le-a transmis ”o gratitudine sinceră celor prezenți care contribuie în mod constant la educația tinerilor, fără de care societatea română nu ar cunoaște dezvoltarea.

Vice-președintele Senatului Universității din Oradea a susținut faptul că ”60 de ani este o cifră frumoasă” și că sincer îi face o deosebită plăcere să aducă mulțumiri cadrelor didactice din cadrul Facultății de Geografie, Turism și Sport pentru eforturile depuse pentru ca acestă facultate să existe și astăzi, dar și studenților care au crezut în această facultate și au reprezentat-o cu mândrie cu fiecare ocazie oferită.

Rectorul Marius Stoica a adus ”un mesaj plin de energie din partea mediului academic al universității pe care o conduc. 60 de ani reprezintă o succesiune de eforturi a multor profesori pe care mă bucur să-i văd în sală. Trebuie, însă, să nu uităm să susținem și specializarea kinetoterapie”, a continuat rectorul. Apoi, a oferit decanului Facultății de Educație, Turism și Sport din Oradea o Diplomă aniversară ”ca de la o soră mai mare, la o soră mai mica”.

Prof. univ. dr. Alina Moanță s-a adresat domnului decan al facultății orădene, prof. univ. dr. habil. Alexandru Ilieș, gratulându-l pentru ”modul în care ați reușit să aduceți domeniile din cadrul facultății pe care o conduceți la nivel de licență, master și doctorat, fapt pentru care vă felicit în mod deosebit”, a declarat președinta senatului universitar al Universității Naționale de Educație Fizică și Sport. ”Vor urma, probabil schimbări în domeniile pe care le aveți în cadrul facultății pe care o conduceți, dar sunt sigură că acestea nu vor fi decât provocări la care le veți face față”. La final, doamna președinte a ținut să amintească despre importanța specializării kinetoterapie.

Rectorul Universității de Stat din Moldova a transmis un ”mesaj de dragoste pentru Universitatea din Oradea, pe care o consider o a doua casă.”

Domnul decan, prof. univ. dr. habil. Alexandru Ilieș, vădit emoționat, a început prin a spune că este profund marcat de faptul că a observat în sală mai multe generații și a mulțumit celor care au făcut un efort să vină din țară, dar și din străinătate, pentru a se bucura alături la ceas aniversar. ”Sunt de 32 de ani la Universitatea din Oradea”, a adăugat decanul Alexandru Ilieș. ”Vreau să mulțumesc seniorilor și să aduc un omagiu omului Teodor Maghiar, care s-a zbătut pentru ceea ce avem astăzi. Decanul a continuat prin a spune că ”eu sunt geograf, dar pasiunea mea este sportul. Mulțumesc tuturor celor 17 centre dedicate sportului care ne sunt alături astăzi”. Domnia sa a vorbit despre suișurile și coborâșurile Facultății de Geografie, Turism și Sport și despre inspirația avută în anul 2011 de a forma această facultate, sub această denumire.

Prof. univ. dr. Paul Dragoș, prodecanul Facultății de Geografie, Turism și Sport, a afirmat că la începutul carierei s-a considerat un om norocos și că peste ani ”mă simt în continuare la fel pentru că fac parte dintr-o echipă academică extraordinară. Mă bucur”, a continuat prodecanul ”că acest eveniment se petrece în familie și asta mă face fericit”.

În cadrul evenimentului, la final, s-au oferit Diplome aniversare din partea Facultății de Geografie, Turism și Sport, decanilor facultăților de educație fizică din țară și celor care s-au pensionat din cadrul facultății orădene. Cu această ocazie, s-a ținut și un moment de reculegere pentru cadrele didactice care nu mai sunt alături de echipa de azi.

 

 


Image Image Image Image Image Image Image Image