- Workshopuri dedicate tinerilor cercetători: Carta diversității și incluziunii în Alianța EU GREEN, facilitator - conf. univ. dr. Julien Ferencz Kiss (Universitatea din Oradea); Programe de învățare pe tot parcursul vieții în Alianța Universitară EUGREEN: Ce avem, ce învățăm, ce preluăm?, facilitator - conf. univ. dr. Laura Bochiș (Universitatea din Oradea); Acces, diversitate și incluziune în universitățile din România. Cum ne pregătim?, facilitatori - prof. univ. dr. Karla Barth, prof. univ. dr. Anca Otilia Dodescu (Universitatea din Oradea).
- Workshop-uri dedicate cadrelor didactice și cercetătorilor: Acces, diversitate și incluziune în universitățile din România, facilitatori - prof. univ. dr. Karla Barth, prof. univ. dr. Anca Dodescu, conf. univ. dr. Laura Bochiș, conf. univ. dr. Julien Kiss (Universitatea din Oradea); Guvernanță si pedagogii inovative pentru excelență și incluziune în învățământul profesional si tehnic, facilitatori - prof.univ.dr. Lucian Ciolan (Universitatea din București), prof.univ.dr. Daniela Avârvare (Universitatea din București); prof. univ. dr. Olimpia Ban (Universitatea din Oradea), Daniela Vîlceanu (Inspectoratul Școlar Județean Bihor), Ecaterina Torj (Consiliul Județean Bihor).
- Awareness-building Panel: Transformarea învățării: cum pregătim tinerii pentru un viitor incert în care e nevoie de acces, diversitate și incluziune?, Facilitatori: prof. univ. dr. Lucian Ciolan (Universitatea din București), prof. univ. dr. Catalina Hygum (Universitatea din București), prof.univ.dr. Nicoleta Popa (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași), prof. univ. dr. Ion Albulescu (Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca), prof. univ. dr. Mihai Predescu (Universitatea de Vest Timișoara), prof. univ. dr. Florica Orțan (Universitatea din Oradea).
- Secțiunea a 2-a a Conferinței CERED 2024 va găzdui 10 comunicări științifice pe tema „Învățământul superior: transformare și reziliență în perioade de incertitudine/ Cum asigurăm accesul, diversitatea și incluziunea?”.
Mai multe detalii se regăsesc în Programul conferinței.
Semnificația acestei conferințe este deosebită atât pentru Universitatea din Oradea, cât și pentru alianța EU GREEN.
În calitate de lider al Pachetului de lucru 7. Access, diversitate și incluziune în cadrul alianței universitare EU GREEN, Universitatea din Oradea și-a asumat un rol important în a promova măsuri care ajută la depășirea limitărilor structurale ale programelor educaționale care nu iau în considerare pe deplin nevoile specifice ale grupurilor sub-reprezentate, colaborând îndeaproape cu organismele publice și societatea civilă. Dezvoltarea unei Carte EU GREEN a incluziunii și diversității, asigurarea accesului gratuit la cursuri on-line în domeniul sustenabilității pentru grupurile sub-reprezentate, dezvoltarea de programe de învățare pe tot parcursul vieții pentru sustenabilitate, promovarea incluziunii prin organizarea unor evenimente sportive și culturale dedicate grupurile sub-reprezentate sunt direcțiile principale de acțiune în cadrul pachetului de lucru dedicat accesului, diversității și incluziunii - prof. univ. dr. Anca Dodescu, Prorector Universitatea din Oradea, coordonator local EU GREEN
Din perspectiva alianței EU GREEN, Conferința Națională de Cercetare în Educație CERED 2024 reprezintă cadrul ideal pentru diseminarea standardelor, soluțiilor și bunelor practici existente la nivelul alianței universitare europene EU GREEN privind accesul, diversitatea și incluziunea către instituțiile de învățământ superior românești, precum și pentru a crește gradul de conșientizare și a influența politicile educaționale publice cu privire la access, diversitate și incluziune. Parteneriatul Universității din Oradea cu Asociația Română de Cercetare în Educație, Universitatea din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea de Vest din Timișoara, precum și prezența invitaților speciali din cadrul celor mai prestigioase universități românești și Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație, Consilului Județean Bihor, Inspectoratului Școlar Bihor, Casei Corpului Didactic, Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Bihor garantează impactul la scară largă și succesul acestor demersuri de diseminare a lecțiilor învățate în cadrul alianței EU GREEN - prof. univ. dr. Karla Barth, Decan Facultatea de Științe Socio-Umane, manager Pachet de lucru 7. Access, diversitate și incluziune EU GREEN.
Echipa de Comunicare - Universitatea din Oradea