La rândul său, pr. Radu Rus, vicarul eparhial al Episcopiei Oradiei, a citit mesajul de condoleanțe transmis de Episcopul Sofronie. Oradea este locul unde părintele profesor Dumitru Abrudan a văzut lumina zilei și unde, după 1990, a avut demnitatea de prim decan al reînființatei facultăți de teologie.
Trecut la cele veșnice în data de 9 august 2024 și înmormântat la Sibiu, părintele profesor Dumitru Abrudan a fost recunoscut și apreciat ca teolog, profesor universitar și militant pentru ecumenism.
Părintele Profesor Dumitru Abrudan s-a născut la 29 august 1938, în comuna Gepiu, județul Bihor. Activitatea sa didactică începe în cadrul Seminarului Teologic din Caransebeș și continuă la Facultățile de Teologie ale Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Universității de Vest din Timișoara, Universității din Oradea, precum și la Institutul Teologic Ortodox din Cluj. După reînființarea asociației ASTRA, pr. prof. Dumitru Abrudan a fost primul președinte al acesteia.
Pr. prof. este autorul unor studii teologice, despre Vechiul Testament și ecumenism, reprezentând reprezentat Biserica Ortodoxă Română la numeroase simpozioane și congrese teologice internaționale.
Primul decan al Facultății de Teologie „Episcop dr. Vasile Coman” a Universității din Oradea a fost absolvent al Liceului „Emanuil Gojdu”, promoția 1956, și al Institutului Teologic Universitar de la Sibiu (1956-1960).
Între 1960-1963 a urmat cursurile de doctorat la Institutul Teologic din București, secția biblică (Vechiul Testament și limba ebraică). În perioada 1972-1973, pr. prof. Dumitru Abrudan a urmat cursuri de specializare la Universitatea Ebraică din Ierusalim, iar în 1978 a obținut titlul de doctor în Teologie în domeniul Studiului Vechiului Testament și al limbii ebraice, la Institutul Teologic Universitar din București, sub conducerea pr. prof. dr. Mircea Chialda, cu teza: „Creștinismul și mozaismul în perspectiva dialogului interreligios”.
Între 1963 și 1971, pr. prof. Dumitru Abrudan a profesor de teologie (Vechiul Testament, Noul Testament, Dogmatică, Îndrumări misionare și Istoria Bisericii Române) la Seminarul Teologic din Caransebeș, fiind director al acestei școlii din 1967 până în 1971.
Pr. prof. Dumitru Abrudan a fost conferențiar al Institutului Teologic Universitar din Sibiu, între anii 1971 și 1973, apoi lector la Catedra de Vechiul Testament și Limba Ebraică (1973-1979) și profesor titularizat la aceeași catedră din 1979 până în 2008. A deținut și funcția de prorector al instituției de învățământ teologic superior de la Sibiu, între 1979-1991. După ce Institutul de devenit Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna” a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, pr. prof. Dumitru Abrudan a fost, între 2000 și 2004, decan al acestei facultăți.
Concomitent cu activitatea didactică de la Sibiu, pr. prof. a lucrat ca profesor suplinitor de Vechiul Testament și Limba Ebraică la Institutul Teologic Universitar din Cluj-Napoca, în anii 1990-1991, și profesor suplinitor de Vechiul Testament și Limba Ebraică la Facultatea de Teologie a Universității de Vest din Timișoara între 2000 și 2003. În 1992, pr. prof. Dumitru Abrudan acceptă postul de profesor suplinitor de Vechiul Testament și Limba Ebraică la Facultatea de Teologie a Universității din Oradea, devenind și decan al acestei facultăți, pe care a condus-o vreme de opt ani.
Începând din 1982, pr. prof. Dumitru Abrudan a fost conducător de doctorate, iar în perioada 1995-2006 a fost membru al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor și Diplomelor Universitare (C.N.A.T.D.U.) din cadrul Ministerului Educației și Cercetării.
Între 1978 și 2010, dascălul orădean a fost redactor responsabil al publicației bisericești a Arhiepiscopiei Sibiului „Telegraful Român” și membru în redacția revistelor patriarhale „Studii Teologice” și „Ortodoxia” (1979-2005).
Pr. prof. Dumitru Abrudan este autorul unor studii teologice, cărți și articole mai ales despre Vechiul Testament și ecumenism - dialog interortodox, interconfesional și interreligios. De asemeni a publicat articole cu caracter comemorativ despre personalități ecleziastice și culturale, despre evenimente semnificative din viața Bisericii, a contribuit cu scrieri în diferite ediții românești ale Bibliei, a făcut recenzie de carte, a publicat predici și cuvinte de învățătura la sărbătorile unor sfinți.
Părintele Abrudan a reprezentat Biserica Ortodoxă Română la întruniri, simpozioane și congrese teologice internaționale: Congresul al II-lea al profesorilor de teologie de la Atena (1976), a V-a Adunare Generală a Consiliului Ecumenic al Bisericilor (Nairobi 1975), Congrese ale Organizației Internaționale pentru Studiul Vechiului Testament ( Congresul al IX-lea din Gottingen în 1977, Congresul al X-lea din Viena în 1980, Congresul al XI-lea din Ierusalim în 1983, Congresul al XIII-lea din Louvain în 1989), Dialogul între creștini și evrei (Geneva 1992), Conferința internațională „Pace și toleranță” de la Istanbul, în 1994. Între 1998 și 2005, pr. prof. Dumitru Abrudan a fost membru al Comisiei pentru Educație și Formare Ecumenică a Consiliului Ecumenic Mondial al Bisericilor (World Council of Churches) de la Geneva.
De asemenea, pr. prof. Dumitru Abrudan a deținut o serie de importante distincții bisericești și civile: în 1980 i se conferă rangul onorific bisericesc de Iconom stavrofor, în 1981 este decorat cu „Crucea Patriarhală”, cea mai înaltă distincție în Biserica Ortodoxă Română, în februarie 2004 a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria „Cultele”, „în semn de apreciere deosebită pentru activitatea susținută în domeniul cultelor, pentru spiritul ecumenic și civic dovedit și pentru contribuția avută la întărirea legăturilor interconfesionale, de bună și pașnică conviețuire între toți oamenii”, iar în anul 2006 i s-a acordat titlul onorific de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea.