Echipa Universității din Oradea, la reuniunea EU GREEN din Polonia

Universitatea din Oradea a fost prezentă, în perioada 22-24 mai, la reuniunea Consiliului Rectorilor, Comitetului Executiv și Senatului Alianței EU GREEN, care a fost găzduită de Universitatea de Științe ale Mediului și Vieții din Wrocław, Polonia.

Instituția academică a fost reprezentată de rectorul prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău și de prorectorii prof. univ. dr. habil. Gabriel Bendea, senator EU GREEN și coordonator al WP2 – Educație, și prof. univ. dr. Anca Dodescu, coordonatorul activităților EU GREEN la nivelul universității orădene.

Discuțiile s-au desfășurat pe trei paneluri. În cadrul primului dintre acestea s-a discutat despre diplomele comune europene și microcredențiale, iar un alt panel de discuții a adus în fața participanților tema personalității juridice care va trebui implementată de Alianța EU GREEN.

Tema sustenabilității din perspectivă socială, economică și de mediu a fost abordată la cel de-al treilea panel, în cadrul căruia prorectorul Universității din Oradea, Anca Dodescu (foto mijloc), s-a numărat printre speakeri.

Dublă sărbătoare la Universitatea din Oradea

Pe 9 mai, Universitatea din Oradea a găzduit două evenimente care au fost organizate pentru a marca Ziua Alianței EU GREEN, sărbătorită la aceeași dată cu Ziua Europei.

Primul s-a derulat sub titulatura „Elevii întreabă, profesorii răspund” și reprezintă o tradiție pentru Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene. În jur de 30 de studenți și-au exprimat opiniile și au pus întrebări legate de Uniunea Europeană. La rândul lor, cadrele didactice au oferit răspunsuri și informații, iar discuțiile au atins și tema alegerilor europene programate pe 6-9 iunie.

Legat de acest subiect, studenții orădeni au realizat un clip video care conține un îndemn de a vota la scrutinul european: „Suntem studenți. Suntem cetățeni europeni. Și vrem să ne dezvoltăm într-o Europă a valorilor, a inovației și principiilor. De aceea votăm la alegerile europene din 6-9 iunie 2024! Votează și tu! Ai un cuvânt important de spus.”

Tot cu ocazia zilei de 9 mai a fost proiectată docu-drama „Avram Iancu împotriva Imperiului”, pentru studenții străini veniți prin programul Erasmus din Zimbabwe, Iordania, Azerbaidjan, Turcia, Franța și Italia.

Eveniment interactiv de Ziua internațională a luminii

Pe 21 mai, echipa WP5 Engagement for Sustainability din cadrul Universității din Oradea a organizat evenimentul „Importanța luminii în viața noastră”, pentru a marca Ziua internațională a luminii.

Evenimentul interactiv a abordat conceptul central al “luminii” din perspective academice și contemporane. Materialele, care au rămas timp de o săptămână în holul Bibliotecii Universității din Oradea, au fost prezentate de cadre didactice și studenți de la mai multe facultăți.

Printre altele, a fost discutat un studiu de caz despre influența luminii asupra picturilor bisericești și un material despre aurora boreală.

Vizita delegației ATU la Oradea

Între 26 și 28 mai, Universitatea din Oradea a fost gazda unei delegații Atlantic Technological University (ATU) din Irlanda. Instituția universitară irlandeză este liderul pachetului de lucru WP 5 – Engagement din cadrul Alianței EU GREEN, în timp ce universitatea orădeană este co-lider.

„Acesta este pachetul de lucru cel mai dificil pentru că în cadrul WP 5 vrem să strângem relațiile cu mediul economic și social, cu toate părțile interesate din cadrul comunităților noastre sub umbrela sustenabilității. A fost prima întâlnire față în față a liderului și co-liderului acestui pachet de lucru. Cele două echipe au stabilit modalități de colaborare mult mai bune pentru viitor”, a explicat prorectorul Universității din Oradea, prof. univ dr. Anca Dodescu.

Vizita s-a derulat în recent inauguratul EU GREEN lounge al Universității din Oradea, fiind prezent și Răzvan Pătcaș, directorul Parcului Științific și Tehnologic Bihor, care este stakeholder-ul reprezentativ al universității orădene.

“Scopul vizitei noastre la Universitatea din Oradea a fost colaborarea pe pachetul de lucru 5, axat pe co-crearea soluțiilor sustenabile pentru comunități și economii. Am fost foarte impresionate de procesele inovatoare și abordările creative de aici.

Rectorul Universității din Oradea a facilitat dialogul și colaborarea, sprijinul său fiind esențial pentru succesul întâlnirilor. Hub-ul de engagement este crucial pentru inițiativele noastre, iar întâlnirile față în față au consolidat relațiile și au deschis noi oportunități de cooperare. Vizita a fost foarte productivă, dar două zile nu au fost suficiente, așa că vom reveni cu siguranță.”, au declarat Margaret Mulchrone și Frances Lucy, coordonatorul EU GREEN de la ATU.

Delegația ATU a discutat cu reprezentanții Universității din Oradea despre următorul eveniment EU GREEN pe care pachetul de lucru 5 îl planifică sub umbrela sustenabilității – „Water resilience”.

Conferință despre educația incluzivă

Cadre didactice și personalul-suport implicate în educația incluzivă din Universitatea din Oradea, școli și centre de educație incluzivă din Bihor au participat la o conferință derulată, pe 29 și 30 mai, la Hotelul Continental Forum, din Oradea, în cadrul pachetului de lucru WP7 – Acces, Diversitate și Incluziune.

Activitățile au cuprins diseminarea Cartei Incluziunii și Diversității EU GREEN și prezentarea primului raport Lifelong Learning EU GREEN – De la acces la succes: Valorificarea tehnologiei digitale pentru educația incluzivă.

Participanților le-au fost pregătite două workshop-uri: primul a avut ca temă „Standarde de Acces, Diversitate și Incluziune în UE”, în timp ce al doilea s-a referit la provocările privind accesul, diversitatea și incluziunea în învățământul preuniversitar și universitar din Romania.

Evenimentul a beneficiat de prezența unor invitați speciali din partea Ministerului Educației și a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, precum și a unor invitați locali de la Inspectoratul Școlar Bihor, Casa Corpului Didactic și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională.

Mai multe informații despre activitățile desfășurate de către Universitatea din Oradea în cadrul proiectului EU GREEN găsiți aici media.uoradea.ro.

 

Biroul Comunicare

Image  

Image  

Image