Deschiderea oficială a sărbătorii va avea loc la ora 12:00. În acest cadru, prof. univ. dr. habil.  Mariana Mureșan, prorector al Universității din Oradea, va vorbi despre sărbătoarea internațională dedicată luminii.

Tot de la ora 12:00, la intrarea în campusul central va staționa SCHRACK truck – un camion în interiorul căruia cei curioși pot participa la o serie de spectaculoase experimente ce au lumina drept actor principal. Camionul va fi deschis vizitatorilor pe tot parcursul evenimentelor legate de Interantional Day of Light, mai precis, marți – 21 mai 2024, între orele 12:00 – 14:00. Tot în acest interval orar și tot în campus, participanții vor avea la dispoziție un panou pentru mesaje. Studenți și profesori pot scrie acolo ce înseamnă lumina pentru viața lor, pentru planeta pe care locuim ori pot realiza și expune desene tematice.

În campus, International Day of Light va fi marcat printr-o serie de prezentări susținute de cadre didactice precum: efectele luminii asupra țesăturilor și despre modul în care aceasta influențează „viața” picturilor din bisericile tradiționale, cu un provocator studiu de caz aplicat chiar icoanelor ce se află în bisericuța din campusul universitar.

Cu siguranță, standul DIALux va atrage o mulțime de vizitatori. Aici, prin intermediul unor aplicații specializate, doritorii vor putea să vadă cum sunt calculate, respectiv proiectate, sisteme de iluminat pentru locuințe, clădiri, artere de circulație, spații exterioare etc.

Postere tematice amplasate prin campus vor detalia subiecte precum aurora boreală, un fenomen apărut recent pe cerul județului Bihor.

Și asta nu e tot. Sunt pregătite ateliere interactive și discuții despre reprezentarea luminii în artele plastice, aplicațiile luminii în telecomunicații, transformarea luminii solare în energie electrică prin intermediul panourilor fotovoltaice, casele viitorului – rolul și importanța iluminatului ambiental, experiențe de optometrie sau o inedită expoziție de lămpi și corpuri de iluminat. Nu în ultimul rând, pe tot parcursul evenimentului, vor rula filme și prezentări ce au ca element central lumina.

International Day of Light este sărbătorită, pe întreaga planetă, la data de 16 mai. Aceasta este ziua în care a fost utilizat pentru prima dată, cu succes, laserul. Protagonistul acestui experiment, derulat în anul 1960, a fost fizicianul și inginerul american Theodore Maiman. Ziua Internațională a Luminii este un eveniment care „oferă omenirii oportunitatea de a aprecia lumina, rolul și locul acesteia în știință, cultură și artă, educație și dezvoltare durabilă și în domenii diverse precum medicina, comunicațiile sau energia”.

 

Biroul Comunicare

 

Image  

Image