În continuare, din cadrul Departamentului de Istorie al Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, lect.univ.dr. Radu Romînașu, a prezentat din punct de vedere istoriografic personalitatea lui Dimitrie Cantemir, menționând modul în care au fost redactate cele mai importante opere ale sale şi faptul că domnitorul și savantul moldovean a fost cuprins de un puternic sentiment patriotic, indiferent dacă era la curtea Sultanului otoman sau la cea a Țarului rus. Remarcat, respectat și apreciat de societatea academică apuseană, Cantemir a reprezentat o punte culturală între apus și răsărit.
Lect.univ.dr. Radu Romînașu a ținut la final să se adreseze studenților prezenți, subliniind calități precum: acuratețea științifică, rigoarea scrisului și iubirea de țară, toate reflectându-se în opera și activitatea politică a celui care a fost Dimitrie Cantemir.
În cuvântul său, masterandul Cristian Culiciu de la Asociaţia „Gheorghe Șincai” a studenților în Istorie a menționat câteva aspecte din punct de vedere istoriografic referitoare la personalitatea filosofului moldovean şi a evocat figura celui mai mare om de cultură din spațiul românesc din acea perioadă, lucru pe care vorbitorul l-a legat de o identitate națională asumată de către Cantemir însuși, acesta fiind primul scriitor ce a menționat denumirea de România.
Expoziția organizată de către şef Birou Periodice Călina Maghiar și bibliotecar Rozalia Barta, va fi deschisă publicului până în data de 12 decembrie 2013.
Bibliotecar Rozalia Barta,
Biblioteca Universităţii din Oradea
BC Nr. 179 din 06.12.2013