Echipa este alcătuită din studenții: Dora Murgescu, Raul-Alexandru Buda, Achim-Mircea Cadar, Ioan-Ervin Petz, David Popa, Alexandru-Cosmin Pop și Patricia-Claudia Toie. Mentorii lor sunt Daniel Bran și Roland Vereș, specialiști în cadrul Fortech, o companie GlobalLogic.

În cadrul programului Academia „Descoperă-ți Pasiunea în IT” (DpIT), dezvoltat de ONG-ul cu același nume din Cluj, au fost selectați tineri pentru un training de șase luni, timp în care, ajutați de cei doi specialiști, au dezvoltat o soluție IT la o problemă identificată de ei.

Anul acesta, 120 de elevi și studenți, din toată țara, s-au înscris la programul DpIT, cele mai bune idei fiind premiate în cadrul unei gale care a avut loc luni, 13 noiembrie 2023, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

„ParkBuddy” este o aplicație prin care inițiatorii își propun să ofere soluții pentru gestionarea locurilor de parcare private din zonele aglomerate ale orașelor. Ideea echipei orădene este că proprietarii de case sau terenuri, din zona centrală sau de pe bulevarde aglomerate, ar putea să închirieze locuri de parcare din curțile lor. Daniel Bran, unul din mentorii echipei orădene, spune că echipa lui a venit cu această soluție pornind de la realitatea că locurile de parcare publice sunt, adesea, prea puține, comparativ cu nevoile reale ale șoferilor. Folosind aplicația, un conducător auto va putea să vadă ce locuri de parcare sunt disponibile pe domeniul privat al localității și chiar să rezerve unul. Ocuparea unui asemenea loc de parcare privat va presupune o taxă, iar banii încasați se vor împărți între proprietarul curții și echipa „ParkBuddy”.

Ideea a fost remarcată de juriul format din specialiști, așa că orădenii au primit un premiu special și, drept recompensă, mai multe gadgeturi.

„A fost o ediție memorabilă. Am văzut la lucru tineri deosebit de talentați, gata să schimbe încă de azi lumea de mâine. Sunt minți strălucite pe care vrem să le păstrăm aici, în România. De aceea este important ca și alți actori sociali și economici să se implice în stimularea creativității lor și în susținerea lor financiară. Am făcut tot ce a ținut de noi pentru a-i pregăti pe acești tineri să poată contribui la schimbare prin inovare; în continuare, sper că se vor implica și alți susținători, care să le aprecieze realizările și să îi ajute să valorifice la maximum ceea ce au învățat în cadrul proiectului”, a declarat Liliana Ștefan-Cazacu, președintele Asociației DpIT, organizatorul programului.

Biroul Comunicare – Universitatea din Oradea

Image  

Image  

Image