Uniunea Studenților din România este o organizație umbrelă, la nivel național, pentru 80 de asociații studențești și de tineret din 17 centre universitare. Scopul statutar al federației este acela de a reprezenta, promova și apăra drepturile studenților, în raport cu actorii relevanți la nivel național, în special cu Ministerul Educației Naționale, Ministerul Tineretului și Sportului, Parlamentul, Guvernul, Președinția României, precum și Municipalități și Universități.                     

ASUO – Asociaţia Studenţilor din Universitatea Oradea - a fost înfiinţată ca răspuns la dorinţa studenţilor de a avea o organizaţie studenţească reprezentativă la nivel de Universitate. ASUO este cea mai  reprezentativă asociaţie a studenţilor din Universitatea Oradea, care a devenit membru al Uniunii Studenţilor din România (USR), la nici măcar o lună de la înfiinţare.

Organizarea unui festival studenţesc de amploarea UNIFEST-ului este înainte de toate un act de profundă îndrăzneală, ce presupune punerea în mişcare a unei structuri organizatorice care să funcţioneze cu cea mai mare precizie.

Principala idee care stă la baza elaborării şi desfăşurării unui asemenea proiect ţine de o nouă viziune pe care mişcarea studenţească din România trebuie să o adopte pentru viitor: studenţii trebuie să se afirme în societatea românească în primul rând în plan cultural şi civic, fiind vârful de lance al unei elite intelectuale.

Într-o lume mult prea dinamică, măcinată de cotidian, se simte nevoia regăsirii în cultură şi creaţie. În lumina acestei idei, UNIFEST este conceput ca un mijloc de a-i reuni pe studenţi sub tutela unor aspecte comune şi esenţiale pentru viaţa studenţească.

Cultura, sportul, divertismentul, participarea la actul de creaţie artistică şi de întrecere sportivă, participarea la dezbaterile publice cu privire la marile probleme cu care se confruntă societatea românească acum şi în perspectivă, cooptarea studenţilor la elaborarea de decizii privind aceste probleme, toate acestea motivează în cel mai înalt grad participarea studenţilor la un festival dedicat lor în întregime: UNIFEST - Festivalul Studenţilor din România.

Festivalul este organizat de către studenţi şi pentru studenţi, spiritul studenţesc fiind principalul element care va sta la baza atât a organizării, cât şi a participării publicului la acest eveniment.

Un slogan luat, la început, mai ales ca un simplu joc de cuvinte - „Distracţie gratis, nu degeaba" - şi-a relevat, până la urmă, latura educativă. Nu e vorba de o simplă zbenguială, ci de acoperirea unei necesităţi resimţite în mediul studenţesc. Din 1990 încoace, numărul studenţilor din România a crescut, au apărut centre universitare noi. Oferta educaţională (cum se spune, printr-o expresie acceptabila cu toata încărcătura ei „lemnoasă") a rămas, însă, precară. S-au extins vulgaritatea şi prostul gust. Chiar exponenţi ai artei studenţeşti din anii 80 - „brigăzile" de altădată - au eşuat, mai ales pe sticla televizorului, în vulgarităţi şi prost gust.

Astfel, în săptămâna 11-15 noiembrie, Asociaţia Studenţilor din Universitatea din Oradea (ASUO) oferă posibilitatea studenţilor de a se bucura gratuit de acţiunile cuprinse în programul UNIFEST.

Biro-Marc Tiberiu președinte ASUO

(e)    tiberiu at studcard.ro    

(m)   0755 630 265

 

Biroul de Comunicare Nr. 161 din 8 noiembrie 2013