Mentorii și organizatorii campionatului internațional de robotică Robotics Championship, ediția a XI-a, împreună cu peste 130 de elevi, se pregătesc pentru faza locală a campionatului. Concursul va avea loc pe data de 28 martie, începând cu ora 15:00, la Biblioteca Universității din Oradea.

Etapa locală a acestui eveniment este o noutate, fiind introdusă în calendarul competițional abia anul trecut. Ca o consecință a acestui fapt, numărul participanților înscriși a crescut, de la 60, la 130 de liceeni. „Este un lucru extraordinar și extrem de important pentru mediul industrial al orașului”, afirmă ș. l. dr. ing. Flaviu Birouaș, coordonatorul Robotics Championship și cadru didactic la Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică.

Drumul elevilor nu se oprește la faza locală!

Mulți dintre elevii și studenții inițiați în acest domeniu, în cadrul atelierelor desfășurate la Universitatea din Oradea, au obținut premii la numeroase competiții internaționale de robotică, precum Olimpiada Internațională de Robotică (Coreea de Sud), Robochallenge (București) și Robotex (Estonia). Performanțele internaționale sunt rezultatul  pregătirilor de la Robotics Club Oradea, un incubator de talente, organizat la Facultatea de Inginerie Managerială Tehnologică (IMT), cu o finanțare din partea companiei Celestica. Echipele concurenților au un portofoliu de peste 20 de premii, într-o serie de competiții internaționale, la probe precum: Humanoid Sumo, Humanoid Robot, Mega Sumo, Robot Scholar.

14 dintre cei mai experimentați elevi și studenți ai Robotics Club Oradea vor participa la Olimpiada Globală „MINOAN ROBOTSPORTS”. Competiția se va desfășura în Creta – Grecia, în perioada 7 - 10 aprilie 2023. La acest concurs de talie internațională vor fi prezenți peste 3000 de tineri, pasionați de robotică, care vor lupta pentru titlurile de câștigători! Printre echipele participante se numără și TAP. „Noi vom concura cu robotul nostru umanoid numit Atom, la probele de wrestling, weight lifting și obstacle race. Avem speranțe mari să câștigăm, deoarece echipa noastră are o tradiție de a ocupa un loc pe podium la probleme cu roboți umanoizi, încă din 2019!”, afirmă Ilie Cuciula, student anul I la Robotică, în limba engleză, la Universitatea din Oradea.

Pentru toți acești tineri orădeni, indiferent de rezultatele de la faza locală, urmează o provocare și mai mare, etapa finală a Campionatului Internațional Robotics Championship, ediția a XI-a. „Anul acesta, Robotics Championship devine un eveniment cu importanță internațională”, spune ș. l. dr. ing. Flaviu Birouaș. „Între 20 și 22 aprilie, Oradea va deveni un hub internațional de robotică. La competiție vor participa peste 500 de concurenți ale căror echipe vin din toate părțile globului. Locul de desfășurare al concursului va fi  ERA Shopping Park, în zona cupolei și la sala de evenimente”, explică organizatorul competiției. La ediția din 2023 sunt înscriși 43 de participanți din Filipine, 50 de participanți din Egipt, 85 de participanți din Grecia, 15 participanți din Turcia, 6 participanți din Belarus, 10 participanți din Tailanda, 7 participanți din Algeria, 5 participanți din Polonia, 5 participanți din Ungaria, 1 participant din Libia și sute elevi și studenți din întreaga țară.

Dezamăgire pentru cele mai rapide echipele care se pregătesc pentru etapa locală!

Având la dispoziție mai puțin de o săptămână, tinerii roboticieni, împreună cu mentorii, lor se luptă contra cronometru pentru a găsi cele mai eficiente soluții. Pe măsură ce etapa locală se apropie, atmosfera este tot mai intensă! „Câteva dintre echipele care au reușit să avanseze cel mai rapid în construcția robotului au avut parte de o neplăcută surpriză. Circuitele câtorva roboți au început să scoată fum! După 12 ore de lucru, pe 16 martie, a fost o zi dură, atât pentru începători cât și pentru experți. Cablurile de conectare JST, ale bateriei, erau fabricate eronat, cu polaritatea inversată, și au afectat grav munca tinerilor talente. Un lucru dezamăgitor și nemaiîntâlnit, din 2010 până în prezent. Cablurile achiziționate nu respectau standardul conectorilor de baterii tip JST. Roboții primilor 25 de participanți, care erau cei mai avansați, au avut de suferit din această pricină, situație care urma să se repete și la celelalte echipe dacă ar fi conectat bateria la robot. Din fericire mentorii au sesizat problema și au tăiat de pe roboți cablurile cu mufele defecte”, povestește, ș. l. dr. ing. Flaviu Birouaș.

„Este de așteptat să apară provocări și dificultăți, mai ales într-un domeniu atât de complex. Acum 7 ani, când am început eu să învăț taine roboticii, era foarte dificil de găsit instrucțiuni pentru componente. De multe ori distrugeam trei - patru exemplare funcționale, până învățam să folosesc o componentă ca la carte. Acum, noua generație de roboticieni ne are pe noi, cei care ne dedicăm timpul și experiența pentru ca ei să poată învăța cât mai eficient tot ceea ce trebuie. Trist este însă că producătorii și distribuitorii ne pun tuturor bețe în roate, când se întâmplă situații de acest gen. Pe lângă criza mondială de componente electronice, faptul că până și puținele piese care se mai găsesc au o calitate defectuoasă și non-standard nu face decât să scoată în evidență lipsa de profesionalism și responsabilitate a distribuitorilor față de cumpărător. Standardele ar trebui respectate cu strictețe și produsele verificate. Distribuitorii sunt singurii vinovați când se întâmplă astfel de nereguli, fiindcă ei sunt cei care oferă produsul spre consumul general. Este vina magazinului care le vinde, dacă nu s-a asigurat că respectă normele necesare pentru a fi puse pe piață”, afirmă Cătălin Mociar, membrul echipei SQRT, premiat cu medalia de argint la proba Robot Scholar, din Coreea de Sud în 2019.

Piesele defectate, din cauza conectorului cu polaritate inversată, valorează aproximativ 3000 de lei. În urma unei investigații s-a descoperit că sursa cablurilor cu conector JST cu polaritate inversată a fost un magazin din Oradea, care comercializează produse aduse din China. „Reprezentanții magazinului au afirmat că nu își asumă nicio răspundere, dacă piesele nu sunt verificate de consumator. Acest tip de conector are un standard care nu permite la nivel mecanic conectarea inversă. Dar ceea ce am achiziționat noi nu respectă standardul și permite, la nivel mecanic, conectarea doar cu polaritatea inversată. Așadar orice aparat care se conectează cu acești conectori non-standard se va arde. Nu are rost să căutăm despăgubiri, avem lucruri mai importante de făcut. Dar, pentru o asemenea neatenție, în ochii noștri magazinul și-a pătat în mod irevocabil credibilitatea”, spune coordonatorul Robotics Championship.

„FAILURE IS NOT AN OPTION” (motto NASA)

Cei mai capabili oameni din domeniul ingineriei și copiii pasionați de robotică nu acceptă eșecul și nu lăsă un dezastru tehnic să le compromită misiunea! În ciuda problemelor, echipele au început procesul complex de depanare și „debugging”, pentru a identifica și repara toate defectele în timp record. Din fericire, toate echipele vor reuși să concureze la etapa locală, urmând apoi să ridice ștacheta pentru faza internațională.

Titlurile de câștigători de anul acesta le vor aduce tinerilor roboticieni oportunități educaționale și profesionale în viitoarea carieră, cât și premii substanțiale în aparatură tehnică! Universitatea din Oradea pune la bătaie locuri bugetate și burse pentru viitori studenți care vor câștiga la Campionatul internațional Robotics Championship. Elevii care reușesc să obțină un loc pe podium, la oricare dintre probe, pot beneficia de un loc bugetat la specializarea Robotică în limba engleză sau Robotică în limba română la Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică. „Specializările aparțin unui domeniu al viitorului și sunt la mare căutare în rândul companiilor cu înaltă tehnologizare în căutare de ingineri în robotică”, spune ș. l. dr. ing. Flaviu Birouaș. Pe lângă oportunitatea de a alege o carieră în inginerie, competiția va avea premii în valoarea de mii de euro sub formă de echipamente, aparatură și piese. Valoarea totală a premiilor se ridică la peste 10.000 euro.

Oradea Tech Tour

O mare parte din participanții la competiția internațională vor avea prilejul de a vizita companiile de top unde tehnologia de vârf este la ordinea zilei. Companiile care au înțeles că robotica este viitorul, își vor deschide porțile pentru a întâmpina curiozitatea noii generații. „Prin acest Tech Tur dorim să formăm o legătură strânsă între companiile de top și viitoarea forță de muncă cu înaltă calificare”, subliniază ș. l. dr. ing. Flaviu Birouaș. Vizita se va desfășura în 20 aprilie 2023, zi ce va fi urmată de altele două intense, cu probe robotice competitive. În acest timp vor exista și numeroase prezentări și workshopuri susținute de o multitudine de companii. „Dorim să creăm o oportunitatea de lansare și promovare într-un cadru internațional pentru companiile partenere”, afirmă ș. l. dr. ing. Flaviu Birouaș.

Robotics Championship, ediția a XI-a poate avea loc cu ajutorul partenerilor și sponsorilor: Visit Oradea, Celestica , Plexus, Allengra și Golde.

 

Biroul Comunicare

Image