Reprezentanții universităților din: Franța (University of Angers), Germania (Otto von Guericke University - Magdeburg), Irlanda (Atlantic Technological University), Italia (University of Parma), Polonia (Wroclaw University of Environmental and Life Sciences), Portugalia (University of Evora), România (Universitatea din Oradea), Spania (University of Extremadura) și Suedia (University of Gálve) au convenit ca data de 30 ianuarie 2023 să fie momentul care marchează, simbolic, debutul colaborării instituționale dintre cele nouă instituții academice europene. Rectorii universităților EUGREEN au făcut un gest de mare generozitate, invitând 10 universități din Ucraina să se alăture consorțiului academic pe care îl reprezintă. De altfel, rectorii ucraineni au fost prezenți în orașul spaniol Cáceres, în calitate de invitați ai evenimentului.

„Este un moment foarte important în calendarul existenței consorțiului universitar EUGREEN. Am sărbătorit, împreună cu colegii mei, cu prorectorii și alți delegați, lansarea acestui ambițios proiect academic. Aș vrea să profit de acest prilej pentru a-i chema alături de noi pe toți cei interesați de dezvoltarea învățământului academic și a cercetării științifice de nivel european. Consider că EUGREEN este un proiect care, prin obiectivele sale, merită toată atenția și îi îndemn pe toți să ne rămână aproape”, a declarat rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău.

În aceste zile, gazda evenimentului, Universitatea din Extremadura (Spania), a sărbătorit și 50 de ani de existență.

EUGREEN este un consorțiu format din nouă universități europene, printre care se numără și Universitatea din Oradea, care își propun ca obiectiv principal dezvoltarea sustenabilă a universităților și a comunităților din care fac parte. Aceste universități își doresc să pregătească cetățeni apți ca, la rândul lor, să propună modele de cercetare și inovare capabile să contribuie „la dezvoltarea ecosistemelor noastre locale și/sau regionale, oferind astfel răspunsuri la provocările presante pentru societate în general”. Nu în ultimul rând, EUGREEN își dorește să fie un spațiu educațional, deschis față de consolidarea și diseminarea valorilor europene, dintre care sustenabilitatea ocupă un loc aparte.

Biroul Comunicare