Acum un an, în prezența rectorului Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, era lansat proiectul amenajării, în campus, a unui colț dedicat salvării unei părți din opera arhitecților orădeni Vágó József și Vágó László. Vineri, 10 iunie 2022, această promisiune a devenit realitate. Arhitecți, istorici, cadre didactice ale Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură, oameni de cultură au asistat la inaugurarea micului muzeu în aer liber.
Cu acest prilej, prof. univ. dr. habil. Marcela Prada, decanul Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea, a dat glas recunoștinței ei „față de cei care s-au ocupat de realizarea acestui mic muzeu în aer liber”: conf. univ. dr. Cristian Pușcaș, conf. univ. dr. Ramona Novicov, Angela Lupșea și Adriana Lipoveanu – de la Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor și Daniela Ionașcu, reprezentanta firmei care a efectuat lucrările de amenajare. „Acesta e un început. Sunt convinsă că, an de an, acest colț dedicat fraților Vágó va arăta din ce în ce mai bine”, a spus decanul Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură.
La rândul său, conf. univ. dr. Cristian Pușcaș a declarat că este de datoria cadrelor facultății și a arhitecților orădeni să recupereze ce e de salvat din moștenirea Art Nouveau a orașului Oradea. „Îmi doresc ca acest punct muzeal să nu fie foarte bogat. Dacă e bogat, înseamnă că pierdem elemente valoroase din clădirile Art Nouveau ale orașului, că ornamentele care ajung aici nu mai sunt acolo unde ar trebui să fie”, a afirmat arhitectul conf. univ. dr. Cristian Pușcaș a mai spus că, în viitor, colecția din campusul universității va fi completată și cu alte exponate: tâmplărie, plăci ceramice, chiar și ușă, recuperată de la una din clădirile ansamblului construit de frații Vágó. „Tot ceea ce reușim să recuperăm este ceva câștigat pentru Oradea”, a adăugat conf. univ. dr. Cristian Pușcaș.
Biroul de Comunicare