Evenimentul ştiinţific s-a derulat în format hibrib, de-a lungul a două zile (8-9 aprilie 2022) și a beneficiat de participarea unor reputaţi experţi grafologi, experţi criminalişti, psihologi, jurişti şi medici legişti din Italia, Polonia, România, Rep. Moldova.

Domnul conf.univ.dr. Cristian Dumitru Miheș, decanul Facultății de Drept a adresat un mesaj de bun venit și a prezentat invitații din sală și din mediul on line. Din partea conducerii Universității din Oradea, a adresat un mesaj călduros de La mulți ani Facultății de Drept, prof.univ.dr. Anca Dodescu, prorector al Universității. Domnul conf.univ.dr. habil. Sorin Alămoreanu, Universitatea ”Babeș-Bolyai”, Cluj Napoca, expert criminalist, după mesajul de deschidere, a acordat două diplome de onoare domnului conf.univ.dr. Cristian Dumitru Miheș, decanul Facultății de Drept din cadrul Universității din Oradea în semn de apreciere pentru eforturile depuse în cadrul cercetării științifice.

Totodată, s-a ținut un moment de reculegere în memoria profesorilor de Criminalistică din România și Polonia, care au trecut la cele veșnice în perioada anterioară: prof.univ.dr. Ioan Nutu Mircea, prof. univ.dr. Emilian Stancu, prof.univ.dr. Zdzisław Kegel, prof.univ.dr. Tadeusz Widła.

Domnul conf.univ.dr. Petruț Ciobanu, Universitatea București a adresat un cuvânt de bun venit și a exprimat speranța continuării evenimentelor de acest gen la Oradea.

După momentul de deschidere, evenimentul științific a abordat teme precum utilizarea fotografiei judiciare în expertiza testamentului, importanța examinărilor generale şi instrumentale în expertiza testamentelor olografe, interferențe juridice și criminalistice în cadrul expertizei testamentului, ”Autopsia psihologică” a testamentului , detectarea comportamentului simulat prin analiza conținutului unui text, utilizarea noilor tehnologii în grafologie și expertiza grafică, valoarea fotografiei judiciare în aprecierea testamentelor, noi repere în evaluarea medico - legală psihiatrică, probleme în  examinarea scrisului și semnăturilor realizate de persoane în vârstă, argumente în favoarea unor standarde minimale de dotare ale experților privați, despre studiul Criminalisticii și Medicinei Legale în cadrul programelor de studiu din domeniul Dreptului.

Acest gen de activități au ca scop dezvoltarea, descoperirea și dezvăluirea împreună cu profesori universitari, cercetători, doctoranzi, masteranzi și studenți a celor mai frumoase și fascinante momente din cercetarea criminalisticii.

Organizatorii mulțumesc invitaților pentru prezență fizică/on line și pentru interesul manifestat. Acest gen de activități au drept scop întărirea colaborării științifice internaționale și naționale a Facultății de Drept din Oradea, precum și identificarea de noi teme de dezbatere.

Biroul de Comunicare


Image Image Image Image