Deschiderea a avut loc luni, 14 octombrie de la ora 11 în Sala de Conferinţe a Bibliotecii Universităţii din Oradea. Au luat cuvântul prof. univ. dr. Sorin Şipoş, prorector responsabil de relaţiile internaţionale, Carmen Buran, coordonator instituţional, Cristina Scobiola, şef Birou Lifelong Learning. În a doua parte a deschiderii, studenţii Erasmus străini au făcut prezentări ale ţărilor şi instituţiilor de unde provin, subliniind motivele pentru care ar putea deveni destinaţii pentru studenţii Universităţii din Oradea ca şi viitori participanţi în cadrul programului Erasmus. Profitând de această ocazie, a fost organizat şi Erasmus Open Day cu scopul promovării programului Erasmus în rândul studenţilor Universităţii din Oradea. Au fost prezentate afişe cu mărturiile studenţilor orădeni care au beneficiat de o bursă Erasmus, experienţa fiecăruia dintre ei constituindu-se într-o poveste de succes. Nu în ultimul rând, au fost pregătite pliante şi fluturaşi cu informaţii referitoare la mobilităţile Erasmus pentru studenţii interesaţi. Întâlnirea s-a încheiat cu tur al bibliotecii, prezentându-li-se modul cum pot accesa fişierele electronice şi cum pot consulta şi împrumuta cărţi.

Seara s-a încheiat printr-o prezenţă numeroasă la cina internaţională desfăşurată la Cantina Universităţii, unde studenţii Erasmus au pregătit meniuri tradiţionale din ţările de unde provin. Astfel, participanţii s-au înfruptat din mâncăruri specifice Portugaliei, Turciei, Greciei, Slovaciei, Poloniei, Italiei; de asemenea, a fost o ocazie potrivită pentru studenţii străini să deguste mâncăruri tradiţionale zonei Bihorului.

În zilele următoare, programul săptămânii Erasmus va mai cuprinde: o seară de karaoke, un tur al Cetăţii din Oradea şi al oraşului (în acest sens beneficiem de sprijinul Primăriei din Oradea şi al administraţiei Cetăţii din Oradea), picnic pe dealul Ciuperca, acvităţi sportive, jocuri pe echipe etc. Săptămâna Erasmus se va finaliza cu o excursie la Peştera Urşilor, la muzeul etnografic La Fluturi, Stâna de Vale şi o cină tradiţional românească.

La Universitatea din Oradea au venit să studieze în semestrul întâi al acestui an universitar un număr de 58 studenţi din următoarele ţări: Portugalia, Turcia, Polonia, Franţa, Slovacia, Italia, Lituania şi Grecia.

Departamentul de Relaţii Internaţionale

BC Nr. 138 din 15.10.2013

Afiş program