Atmosfera de sărbătoare autentică a fost întregită, în mod firesc, de un excepțional recital de colinde. Țărănești sau transpuse pentru cor, colindele românești s-au dovedit a fi pe placul   studenților străini, care i-au acompaniat pe interpreți, bătând din palme în ritmul muzicii. Seara românească a continuat cu dansuri tradiționale, moment la care și-au adus contribuția câțiva membri ai ansamblului de muzică populară a Departamentului de Muzică, al Facultății de Arte a Universității din Oradea. Oaspeți și gazde s-au prins în hore românești sau au dansat pe muzica unor șlagăre internaționale dedicate Crăciunului până târziu, când frigul tăios al nopții i-a gonit către case. Înainte de a pleca, toți cei prezenți au aprins artificii și s-au îmbrățișat, urându-și „Sărbători fericite!”, ca un semn al prieteniei ce nu ține cont de frontiere, rasă sau limbă.

Angrenați într-un adevărat tur artistic de forță, ocazionat de sărbătorile hibernale, studenții și profesorii Departamentului de Muzică, al Facultății de Arte a Universității din Oradea au dovedit, încă o dată, că sunt adevărați profesioniști, capabili să susțină, trei sau patru recitalului într-o singură zi, la aceleași înalte cote artistice.

Corina Ardelean șefa structurii „Birou admitere 365”, din cadrul Universității Oradea spune că seara tradițională de Crăciun, dedicată studenților străini a devenit deja o tradiție. „Organizăm acest eveniment în fiecare an, de câțiva ani încoace, dar parcă nu ne-am bucurat niciodată de un asemenea succes în rândurile musafirilor noștri. Este și pentru noi, în calitate de gazde, o bucurie să-i putem introduce pe studenții străini în atmosfera Crăciunului românesc, cu colinzi, cu dansuri și cu mâncare românească”.

Alături de gazde și de reprezentanții organizațiilor studențești din universitate, la eveniment au participat studenți din: Spania, Franța, Mexic, India, Turcia, Portugalia, Columbia, Maroc, Siria, Iran, Peru, Kenya, Ghana, Liban, Guatemala, Muntenegru, Iordania și Italia. Toți au apreciat tocana pregătită de maestrul bucătar, astfel încât să se poată înfrupta din ea, deopotrivă, și creștini și musulmani și hinduși...

Evenimentul a avut loc grație sprijinului acordat de conducerea Universității din Oradea, ca parte a proiectului CNFIS-FDI-2021-0555 „Integrarea Universității din Oradea în comunitățile europene de cunoaștere avansată”, aprobat în 2021. Directorul acestui proiect este conf. univ. dr. Sorin Borza, prorector al Universității din Oradea, responsabil cu vizibilitatea și relațiile internaționale în cadrul instituției.

Biroul Comunicare

Image  

Image  

Image  

Image