În 2021, Street Delivery își pune pantalonii scurți, ia mingea la subraț și creionează orașul așa cum am vrea să fie. Ne uităm la oraș prin caleidoscopul copilăriei. Un loc unde ideile sunt jocuri și jocurile sunt serioase. Vrem să dăm drumul la joc în parcul Petőfi Sándor, pe malul Crișului și Parcul Libertății unde se vor desfășura simultan ateliere creative, workshop-uri educative și reprezentații de teatru. Parcul Petőfi Sándor va găzdui primele concerte cu muzică live din Oradea după pandemie, unul din artiștii care vor urca pe scenă este Valeria Stoica.

Maria Scripcă, organizator Street Delivery Oradea, manager librăria Cărturești Oradea: “Invităm generațiile să se joace împreună, să se bucure de viață și de tot ce are acest oraș de oferit. Nimic nu este perfect, dar cred că împreună putem face orice loc și timp mai prețios și mai fericit. Street Delivery are puterea de a aduce împreună oameni complet diferiți, dar care împreună fac cele mai creative și frumoase lucruri. Anul acesta, Street se întâmplă datorită echipei extraordinare cu care lucrez. Artiști, arhitecți, urbaniști și voluntari talentați vor amplasa instalații interactive, vor însufleți clădiri prin picturi murale, vor transforma copacii în curcubee, vor anima asfaltul, vor reabilita prin street art colțișoare abandonate. Pe scurt, vom pune în valoare locurile frumoase ale orașului nostru pentru a uni comunitatea prin actul creativ.  Nu a fost ușor, de aceea vreau să le mulțumesc partenerilor Administrația Bazinală a Apelor Crișuri, Fundația Comunitară Oradea, Asociația pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune și pentru spijunul acordat de Primăria Oradea, precum și tuturor colaboratorilor care vă așteaptă la ateliere și workshop-uri. Cât despre sponsori, au toată aprecierea noastră având în vedere în ce context dificil ne aflăm. Multumim: Lotus Center, Sykes, Kiss FM, BlackWolf, Mediabank, ImpressMedia și Adaconi.”

Evenimentul cultural Street Delivery își propune să amenajeze, cu ajutorul unui parteneriat public-privat, un spațiu deschis, o zonă vie de comunicare, contact și experiment artistic. Street Delivery urmărește să atragă atenția riveranilor, a locuitorilor orașului, dar și a autorităților locale asupra necesitatii amenajarii zonei urbane pe malul stâng al raului Crișul Repede, între podul Centenarului și podul Decebal. Proiectul „Criș Delivery - Activarea râului prin artă și arhitectură” consta în următoarele activități:

  • Maparea vegetației de pe lunca Crișului: harta 2d cu indicarea tuturor speciilor de copaci și informații despre aceștia, pentru o mai bună înțelegere a mediului natural existent.
  • Realizarea unui ponton temporar, de dimensiuni 10mx10m, ce va fi montat pe mal și în apă, pentru lansarea ambarcațiunilor de mici dimensiuni la apă în timpul evenimentului care va dura 2 zile.
  • Lansarea concursului ‟Activare sustenabilă a luncii Crișului’’destinat studenților de la Universitatea din Oradea

Dezbateri în aer liber privind exemplele de bună practică din țară și străinatate în ceea ce privește amenajarea malurilor de râu din țară.

În cadrul evenimentului va fi încurajată prezentarea unor exemple de bune practici urbane

În sprijinul acestui eveniment se vor alătura echipe de canotori și caiaciști care își vor prezenta ambarcațiunile și vor face demonstrații pentru public, precum și competiții pe apă. De asemenea, vor fi prezenți speakeri din țară (profesioniști arhitecti, designeri, peisagisti), care vor prezenta publicului, în acest cadru exterior, exemple de bună practică din țară și străinătate privind amenajarea malurilor de râu din intravilanul și extravilanul localităților, importanța landscape-design-ului ca metodă de potențare a calității spațiului public, atât de necesar nivelului de trai în oraș.

Greta Zsak, organizator Street Delivery, arhitect: “Instalațiile din Parcul Petőfi Sándor vor fi realizate din materiale reciclate, ușor de realizat, cu un buget mic. Printre materialele folosite vom avea carton, paleți, dopuri de plastic. O instalație importantă este jocul Jenga. Piesele de Jenga vor fi realizate din carton, pentru a fi cât mai ușor participanților de a le anima cu câte un mesaj, un desen sau o amprentă în timpul evenimentului. O altă instalație va fi realizată din paleți pentru zona de expoziție a unor proiecte studențești de arhitectură intitulată „Casa în natură”. Celor mici le pregătim deja panouri colorate care vor însufleți gardul locului de joacă. Panourile sunt realizate din plăci PVC rezistente în timp, astfel încât gardul animat de figuri inspirate din mediul natural și oraș să se păstreze și după eveniment. O altă instalație va fi „Lasă dopul aici!”, unde invităm orădenii să contribuie cu câte un dop pentru realizarea logo-ului evenimentului din dopuri de plastic de culori diferite. Toate piesele și instalațiile vor fi realizate cu ajutorul voluntarilor și a studenților arhitecți de la Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură.” 

Printre cei care vor organiza ateliere socio-educative și workshop-uri interesante sunt: Fundația Comunitară Oradea, atelierele bilingve pentru copii Clever Kids, Ma-hub, Cătunul Verde, Ono-despachetărie și Endea.

Toate evenimentele din cadrul Street Delivery vor respecta regulile de protecție împotriva Covid-19.

Ne distanțăm fizic, dar ne apropiem social.

Biroul de Comunicare


Image Image Image Image