Proiectul, implicând Universitatea din Debrecen ca lider şi Universitatea din Oradea ca partener, este co-finanţat de către Uniunea Europeană (Fondul European de Dezvoltare Regională – ERDF) prin programul de cooperare transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, urmând să fie implementat până la finele anului 2014.
Suma totală aferentă proiectului este de 801.133 euro, din care Universităţii din Oradea îi revin 407.572 euro.
Au luat cuvântul prof. dr. István Fábián, Rectorul Universităţii din Debrecen, prof. dr. Kornél Sailer, Decanul Facultăţii de Ştiinţe şi Tehnologie, Universitatea din Debrecen, conf. dr. Cupsa Diana, Directorul Departmentului de Biologie, Universitatea din Oradea, conf. dr. Alex Sándor Nagy, Directorul Departmentului de Hidrobiologie, Universitatea din Debrecen, conf. dr. István Grigorszky directorul ştiinţific al proiectului, Universitatea din Debrecen, Departmentul de Hidrobiologie
Atât managerul de proiect, conf. univ. dr. Grigorszky István, de la Universitatea din Debrecen, cât şi directorul Departamentului de Biologie din partea Universităţii din Oradea, conf. univ. dr. Diana Cupşa, au subliniat importanţa implementării acestui proiect pentru universităţile partenere, datorită necesităţii cunoaşterii calităţii apelor naturale în zona transfrontalieră, cât şi a posibilităţii de intervenţie rapidă în cazul producerii unor fenomene de poluare a apelor de suprafaţă.
Prin implementarea proiectului se urmăreşte realizarea a câte un laborator mobil identic de fiecare parte a graniţei, dotat cu echipamente moderne de investigare a parametrilor fizico-chimici şi biologici a apelor din bazinul Crişurilor.
Acest laborator va permite intervenţia rapidă în teren pentru efectuarea de analize fizico-chimice şi biologice precise în cele două ţări partenere, cât şi obţinerea unor rezultate comparabile în urma investigaţiilor efectuate, datorită echipamentelor echivalente şi a mijloacelor de investigare similare utilizate de echipele de specialişti ale celor două universităţi.
În cursul desfăşurării proiectului se urmăreşte standardizarea metodologiei de lucru pe bazinul Crişurilor şi editarea unui manual de proceduri de lucru ce va permite realizarea de analize rapide şi precise ce vor putea fi utilizate şi de alţi specialişti în managementul apelor, pe lângă cei ai universităţilor implicate în proiect.
În încheiere, liderii de proiect de la cele două instituţii au răspuns întrebărilor reprezentanţilor presei.
Conţinutul acestui material nu reprezintă neapărat poziţia oficială a Uniunii Europene.