În cazul Universității din Oradea, numărul studenților străini care studiază atât în limba română cât și la programele de studiu în limba engleză, este constant în creștere, dovedind interesul față de instituția noastră. La Facultatea de Medicină și Farmacie sunt înscriși 736 de studenți străini proveniți din 51 de țări în anul universitar 2018 - 2019. Programul de studii Medicină cu predare în limba engleză funcționează în cadrul Universității din Oradea din anul 1996, iar în ultimii 5 ani a fost un număr de 358 absolvenți la acest program.

Este, de asemenea, recunoscut faptul că în fiecare generație, a oricărei instituții de învățământ (nu numai superior) se respecta "curba lui Gauss", astfel vârfuri ale absolvenților universității noastre au ajuns manageri/directori de spitale performante românești dar și șefi de secție pe specialități performante la nivel internațional, reprezentanți ai României în rețeaua de sănătate pe Sud-Estul Europei etc.

Potrivit unui studiu realizat în anul 2017, ”Orașe și cartiere din România”  publicat de agenția de cercetare D&D Research, Oradea este considerat centrul urban cu cele mai bune facilități medicale din țară. Acest fapt se datorează și numărului mare de absolvenți bine pregătiți ai Facultății de Medicină și Farmacie care profesează în spitalele și clinicile orădene.

 

Referitor la situația menționată în materialul difuzat de televiziunea daneză privind absolventul Osman Abdullahi Mohamed, precizăm că, în cei 3 ani cât a fost student al Facultății de Medicină și Farmacie (în urma transferului de la o universitate din Ucraina), notele obținute au dovedit nivelul mediocru spre slab al acestuia, iar o instituție de nivelul Universității din Oradea nu poate fi etichetată pe baza unui caz izolat, neluând în considerare numărul mare de absolvenți anual cu performanțe bune. 

Semnal de alertă există într-adevăr, din situațiile relatate de presa internațională, care evidențiază faptul că sistemul de sănătate din țările respective, are probleme la care nu a găsit soluții, legate de maniera de evaluare a candidaților, de condiționare a acestora cu stagii de pregătire pre-contract, în comparație cu sistemul de sănătate romanesc, unde orice absolvent, care posedă doar diploma de licență, nu poate profesa decât după examene și stagii, care contribuie la completarea formării lui ca medic, ridicând foarte mult calitativ nivelul de pregătire și prestația.

Considerăm suspectă avalanșa denigrărilor la adresa medicinei orădene și prin prisma resurselor financiare uriașe alocate pentru o astfel de anchetă (luni întregi de delegații pentru filmări în campus, cămine studențești, incinta Facultății de Medicină și Farmacie, interviurile impuse studenților și cadrelor didactice), ceea ce poate duce la suspiciuni de atentat de securitate națională.

Precizăm că acest punct de vedere va fi transmis și Ambasadei Regatului Danemarcei în România.

 Conducerea Universității din Oradea