Cu un buget de peste 210.000 lei, proiectul cu titlul ”Creșterea capacității instituționale prin eficientizarea accesului la învățământul superior la Universitatea din Oradea” coordonat de prorector conf.univ.dr. Olivia Ligia Burtă s-a adresat unui număr de 3000 de liceeni a claselor a XI-a și a XII-a, din mediul rural și din orașele cu populație sub 10 mii de locuitori din județele Bihor, Sălaj, Satu – Mare și Maramureș. ”În cadrul proiectului s-au străbătut 3.500 km”, a subliniat directorul de proiect, conf.univ.dr. Olivia Ligia Burtă, ”de către echipele de voluntari pregătite într-o manieră extrem de performantă care au prezentat oferta educațională a celor 15 facultăți din cadrul UO. Unul dintre obiectivele realizate în cadrul proiectului a fost filmul de prezentare a Universității din Oradea care a avut mare succes în rândul elevilor.” Reacția din partea liceelor vizitate a fost una pozitivă, ”acestea solicitând universității noastre realizarea de acțiuni comune, arătându-și deschiderea spre semnarea Acordurilor de Parteneriat propuse de Universitatea din Oradea”, a mai specificat directorul de proiect.
Al doilea proiect cu titlul ”Cercetare de excelență la Universitatea din Oradea în domeniul nanomaterialelor” coordonat de prof.univ.dr Vesselenyi Tiberiu, în valoare de 91.000 lei s-a axat pe suportul realizării de mentenanță, training și de achiziție de materiale pentru laboratoarele de nano-materiale din cadrul universității. Directorul de proiect a invitat reprezentanții presei să viziteze laboratoarele dotate în cadrul proiectului.
Proiectul al treilea, având un buget aprobat de 275.000 lei, cu titlul ” Laborator didactic de monitorizare a vulnerabilității unor culturi horticole și evidențierea unor markeri de stres la efectele schimbărilor climatice” a avut ca scop dezvoltarea unui laborator didactic experimental aliniat standardelor naționale și internaționale, în conformitate cu prevederile legale și principiile de etică.
”Dorința noastră a fost identificarea și promovarea de specii termofile”, a menționat directorul de proiect, conf.univ.dr. Vasile Laslo, ”precum și monitorizarea gradului de afectare a unor specii de pomi cauzate de schimbările climatice, în condiții de laborator cu ajutorul unor aparate de cercetare care au fost achiziționate în proiecte anterioare, dar care nu au fost folosite din lipsă de consumabile sau de personal calificat.”
Conf.univ.dr. Vasile Aurel Căuș, directorul celui de-al patrulea proiect în valoare de 84.000 lei, având titlul ”Antreprenor pentru România”, a declarat că cea mai mare reușită a proiectului este ”certificarea a 15 cadre didactice cu competențe antreprenoriale, câte unul pentru fiecare facultate”. Prin proiect s-a realizat configurarea unei platforme online destinată studenților interesați să acceseze informații de natură antreprenorială.
Cele patru proiecte în valoare totală de 660.000 lei care s-au derulat pe parcursul a 6 luni și-au atins obiectivele propuse și reprezintă deschideri de drum spre noi provocări în vederea realizării de alte proiecte menite să contribuie la dezvoltarea muncii de cercetare și la promovarea Universității din Oradea.
Biroul de Comunicare