David Goa se află la a treia vizită în Oradea. Această afinitate pentru România se datorează şi faptului că el, un convertit de la luteranism la ortodoxie, a cunoscut credinţa ortodoxă în sânul unei parohii româneşti din Canada. Legătura sufletească cu ţara noastră ţine şi de relaţia sa cu marele savant Mircea Eliade pe care l-a avut profesor în anii studenţiei americane şi cu care a petrecut ore întregi discutând în biroul acestuia din Universitatea din Chicago.

Printre savanţii care i-au marcat gândirea se numără, alături de Mircea Eliade, şi celebrul patrolog luteran Jaroslav Pelikan, şi acesta convertit la ortodoxie, precum şi teologul protestant Paul Tillich.

David Goa s-a născut în Camrose, Alberta. Părinții, Solveig şi Fig au imigrat din Norvegia în Canada. Timp de peste 30 de ani domnia sa a fost curator la Royal Alberta Museum şi Director al Centrului Ronning de la Universitatea din Alberta. A coordonat un program de studiere a culturii printr-o vastă muncă de cercetare pe teren. A scris o serie de cărţi și a susținut nenumărate conferinţe în Canada şi în străinătate. După conferinţele din România, profesorul va susține două conferinţe în Turcia.

Un adevărat Socrate modern, David Goa este omul care intră în dialog cu persoane care provin din spaţii geografice şi culturale extrem de diverse. Dialogul său, marcat de compasiunea şi înţelegerea creştină pentru alteritate, este lipsit de prejudecăţi şi sentimentul superiorităţii. Nucleul evanghelic al credinţelor şi reperelor sale existenţiale este dublat de intransigenţa raţiunii care caută înţelepciune şi frumuseţe în locuri clasice, dar şi neaşteptate.

Toţi cei interesaţi sunt aşteptaţi cu drag! 

                                                                         Biroul de Comunicare

Image