Ceremonia se va desfășura în Aula Magna a Universităţii din Oradea.

Deși nu a vizitat țara noastră până în prezent, domnia sa este foarte cunoscut în mediul academic din domeniul Relațiilor Internaționale și al Științelor Politice, prin teoria realismului ofensiv, conform căreia stabilitatea și dinamica sistemului internațional sunt rezultatul interacțiunii marilor puteri, al capabilităților și intereselor acestora.

Profesorul John Mearsheimer, Membru al Academiei Americane de Artă și Știință, din anul 2003, este cunoscut publicului nostru interesat de politica internațională prin cărțile  „Tragedia politicii de forţă” și „De ce mint liderii lumii?”, „Adevărul despre minciunile din politica internaţională”, traduse și în limba română.

Profesorul John Mearsheimer este o personalitate foarte apreciată pentru opiniile sale, nu numai în mediile universitare din toată lumea (SUA, Marea Britanie, Australia și China), dar și de către practicienii din domeniul politic, îndeosebi din zona administrațiilor republicane, cum a fost cea a președintelui George W. Bush, sau actuala administrație de la Casa Albă.

De asemenea, orădenii interesați să-l întâlnească pe oaspetele american au șansa să o facă de la ora 16.00, când sunt asteptați la Muzeul Memorial Aurel Lazăr, la o dezbatere în care dascăli și cercetători în Relații Internationale, Științe Politice și Afaceri Internaționale - din Marea Britanie, Rusia, Ungaria și România (Cluj-Napoca, Craiova, Iași și Oradea) - vor discuta și vor adresa întrebări Profesorului John Mearsheimer cu privire la teme fierbinți ale lumii actuale: eșecul liberalismului hegemonic în Relațiile Internaționale, situația din Orientul Mijlociu, relațiile SUA cu China, India și Rusia, relațiile transatlantice, criza ucraineană și, nu în ultimul rând, recentele evoluții privind problematica armelor nucleare.

Dat fiind numărul limitat de locuri din această locație, cei interesați sunt rugați să trimită, pentru confirmare, un e-mail la adresa: edina_lilla@yahoo.com, până cel târziu joi, 25 octombrie 2018, ora 12.00.

 

 

Biroul de Comunicare

 

LAUDATIO

Image