Manifestarea s-a bucurat de prezența autorităților locale și regionale, a profesorilor din cadrul Universităților partenere din țară și din străinătate, a absolvenților din generațiile trecute și a elevilor de la două licee orădene – liceele Mihai Eminescu și Aurel Lazăr.

Au fost prezentate mesaje de salut și de felicitare de către prof.univ.dr. Constantin Bungău, Rectorul Universității din Oradea; Cornel Popa, Președintele Consiliului Județean Bihor; Claudiu Pop, Prefectul Județului Bihor; Ovidiu Mureșan, Viceprimarul Municipiului Oradea; prof.univ.dr. Vasile Puşcaş, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, fost Negociator șef Romania – UE (2000-2004), fost Ministru al Integrării Europene (2008-2009); prof.univ.dr. Sorin Curilă, Președinte al Senatului Universității din Oradea; prof.univ.dr. Istvan Suli Zakar, Universitatea din Debrecen, Co-director al Institutului de Studii Euroregionale Debrecen-Oradea; prof.univ.dr. Maria Manuela Tavares Ribeiro, Universitatea din Coimbra; prof.univ.dr. Adrian Ivan, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, vice-președinte al Asociației Române de Relații Internaționale și Studii Europene, ARRISE - ECSA Romania, Președintele Comisiei de Științe Politice, Sociale și ale Comunicării din ARACIS; col.dr. Marian Dincă, din partea Centrului de excelență NATO Oradea; conf.univ.dr. George Angliţoiu, SNSPA București, prof.univ.dr. Grigore Silași, Universitatea de Vest din Timișoara, Mihai Jurca, absolvent de excepție al primei generații a specializării RISE.

Toți invitații au salutat rezultatele obținute și renumele pe care l-a dobândit echipa Departamentului RISE în țară și în străinătate în cei zece ani de existență, prin activitatea de cercetare și cea didactică, ambele circumscrise dorinței de a forma studenți de valoare, cu competențe și aptitudini care să răspundă cerințelor și provocărilor din mediul socio-economic actual.

Manifestarea a fost urmată de ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea doamnei prof.univ.dr. Ariane Landuyt, de la Universitatea din  Siena (Italia), promotoare recunoscută a Studiilor Europene și autoare a 11 cărți și peste o sută de lucrări în domeniu. O realizare deosebită a carierei sale profesionale a fost crearea unui program internaţional de Studii Europene, sub forma unei reţele de studii masterale care include 14 universități din mai multe țări, printre care și Universitatea din Oradea.

Doamna Ariane Landuyt a ţinut o prelegere cu tema "Uniunea Europeană în căutarea identităţii. Între cultură şi politică culturală, o dezbatere încă deschisă".

 

Oradea, 4 iunie 2013

Director al Departmentului de Relații Internaționale și Studii Europene

Conf.dr. Mircea BRIE