Cartea „Bandele de stradă” scrisă de sociologul Luca Vincenti, care se va lansa şi la Oradea este o carte document – monografie de criminologie, un studiu, la care autorul a lucrat şapte ani de zile. A studiat bandele de cartier din Genova, le-a urmărit mişcările înfiltrându-se între ele. Astfel, a reușit să le descifreze codurile, pe unii dintre ei a reuşit să-i intervieveze.

S-a luptat să demonstreze că aceste bande există că se dezvoltă de la an la an şi că au propriile reguli. Cartea este o cercetare, care începe cu preistoria bandelor, cum au apărut ele şi cum s-au dezvoltat în timp. Este o cercetare pe care autorul a realizat-o cu mult interes şi curaj. Luca Vincenti ne vorbeşte despre valori, norme, mentalitate, despre modul în care sunt botezaţi cei noi intraţi în bandă, despre sexul la care sunt supuse femeile, despre veterani şi modul în care aceştia se comportă în închisoare. Nu în ultimul rând, autorul relatează şi despre cazul bandelor ultra și Naziskin. Aflăm din carte, modul în care tinerii care fac parte din bande se îmbracă, dar şi despre gesturile care îi diferenţiază de ceilalţi.   Până în momentul de faţă cartea „Bandele de stradă” a fost lansată în Bucureşti, la Facultatea de Sociologie, la Arad, la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, la Timișoara, la Univeristatea de Vest şi Iaşi, la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza". De asemenea, la Craiova, au avut loc Discuții Libere cu autorul. Totodată, studenții de la jurnalism din București, dar și cei de la Asistență Socială și Psihologie din Arad, Univeristatea Aurel Vlaicu, s-au întâlnit cu autorul și au purtat discuții.

Luca Vincenti a vorbit elevilor de liceu în cadrul Conferinţei judeţene care a avut loc la Expo Arad despre „Rolul şcolii şi al comunităţii în prevenirea comportamentului delincvent” . Totodată a participat la târgul de carte, iar apoi, timp de trei zile, în colaborare cu poliţiştii de la prevenire din Arad a luat parte la întâlniri cu liceenii.

Şi la Oradea el se va întâlni și cu elevii pentru a le vorbi despre delincvenţă.

Biroul de Comunicare


Image Image