Întîlnirea de astăzi s-a desfăşurat într-un cadru neformal, după cum avea să declare rectorul universităţii în deschiderea evenimentului. Domnia sa a precizat faptul că astăzi avem ocazia să luăm cunoştinţă de performanţele unui student, pasionat de IT, care prin perfomanţele sale şi premiile obţinute la diverse concursuri de inventică, aduce un plus valoare universităţii noastre. De asemenea, rectorul a făcut promisiunea că universitatea, prin conducerea sa şi cadrele didactice de la Facultatea de Ştiinţe, îl vor sprijini pe Darius în proiectele sale, în primul rând, prin burse de excelenţă pe deplin meritate, dar şi prin alte metode de finanţare. L-a invitat apoi pe Darius să se prezinte singur.

Acesta a dorit să menţioneze încă de la început faptul că educaţia este piatra de temelie a unei societăţi şi pasivitatea nu mai este o obţiune în ziua de azi, ci „avem datoria de a nu privi impasibili de pe margine. Nu sunt nici pe departe un model de urmat”, a declarat Darius cu modestie, dar prezentarea pe care a făcut-o astăzi, contrazice acest lucru. A recunoscut că este dependent de GOOGLE, iar de-alungul timpului şi-a format nişte reflexe de a căuta informaţii şi de a compara rezultatele. „Este un mod leneş, dar cu rezultate imediate”, a mai spus el şi astfel proiectele sale avansau din mers, la fel şi ideile. S-a adresat colegilor săi prezenţi într-un număr foarte mare la bibliotecă spunându-le că „gândirea fatalistă de tip eu nu pot schimba nimic, ne-a adus în pragul colapsului ca societate, deci vă îndemn să lăsaţi ceva în urma voastră. Asta încerc să fac şi eu prin cercetările şi invenţiile mele”.

A urmat apoi să-l cunoaştem pe HECTOR. Cu alte cuvinte, Darius a realizat o replică la scară mai mică a unui sistem interactiv de inteligenţă artificială, un asistent virtual care poate asigura automatizarea locuinţei. Ideea i-a venit din nevoia de a-şi uşura viaţa şi de a fi în mod permanent conectat la informaţii atent selectate. Ceea ce am văzut noi astăzi a fost interfaţa holografică care adoptă un stil futurist, completat prin efecte de tranzicţie, personalizată şi care poate fi controlată prin diferite moduri.

Sursa de inspiraţie pentru aplicaţia sa, a fost Jarvis, asistentul lui Tony Stark din celebra franciză Iron Man. Darius ne-a prezentat detalii despre modalitatea de funcţionare a acestei aplicaţii, iar, la un moment dat, a cerut sprijinul unui voluntar din sală pentru a dovedi că HECTOR poate întreţine conversaţii cursive, savuroase, completate pe alocuri de replici tăioase şi ironie. De asemenea, lui HECTOR i se pot cere informaţii, după modelul existent pe iOS, Siri pentru că el învaţă din mers asimilând informaţii de pe Internet. A fost un moment care a făcut deliciul celor prezenţi.

Prelegerea lui Darius s-a încheiat în aplauzele colegilor săi, încântaţi de cele văzute. La final rectorul a ţinut să-l felicite pentru invenţia sa, pentru premiile obţinute şi pentru faptul că are şi un talent deosebit pentru design IT şi s-a arătat convins că pe Darius îl aşteaptă un viitor extraordinar.

Doamna prof.univ.dr. Sanda Filip a considerat prezentarea ca fiind interesantă şi binevenită susţinând necesitatea de a acumula tot mai multe cunoştinţe şi că în viitor „vom ştii mai multe sau alţii vor ştii mai multe despre noi”. Prof.univ.dr. Constantin Poapescu l-a asigurat pe Darius că-l va susţine în proiectele sale.

„Nu ştiu ce îmi rezervă viitorul. Am pornit de la premisa că am datoria de a oferi lumii ceva, iar acest gănd mă călăuzeşte la fiecare pas.” (Darius Mnerea)

 


Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image