Acest eveniment, desfășurat anual în peste 300 de orașe din Europa, oferă oamenilor de ştiinţă posibilitatea de a se conecta cu publicul, și oferă publicului șansa de a descoperi lumea științei și oamenii din spatele experimentelor. Proiectul se adresează minților curioase, de la entuziaști la sceptici, oferind o gamă largă de activități științifice și educaționale.

Universitatea din Oradea se implică în acest eveniment deoarece munca de cercetare reprezintă o componentă esențială a activității sale oferind prestigiu și recunoaștere internațională. Facultățile din cadrul universității au avut, cu acest prilej, ocazia de a promova realizările cercetătorilor proprii și totodată oferta educațională.

Moderatorul evenimentului, fizicianul dr. Mircea-Petru Ursu, a deschis seara adresând un cuvânt de bun venit tuturor participanților, referindu-se totodată la importanța și frumusețea muncii de cercetare și la faptul că Universitatea din Oradea se află la cea de-a V a ediție a Nopții Cercetătorilor. ”Noaptea Cercetătorilor îi invită pe toți cei curioși la o călătorie în lumea fascinantă a științei. Participanții se vor putea bucura de experimente distractive legate de știință, activităţi captivante, jocuri interactive, ghicitori și nu numai”, a spus fizicianul.

A luat cuvântul și prof.univ.dr. Sorin Curilă, Președintele Senatului Universitar care și-a manifestat bucuria de a fi alături de colegii dumnealui la acest moment special ”eveniment pe care l-aș putea numi o excelență a cercetării din Oradea”, asigurând organizatorii că Senatul Universității din Oradea va sprijini orice demers menit să impulsioneze cercetarea științifică.

Prof.univ.dr. Eugen-Victor Macocian s-a adresat la rândul său celor prezenți. ”Marile descoperiri au apărut de cele mai multe ori, din joacă”, a spus dumnealui. ”Tinerii noștri sunt invitați să descopere știința, să se bucure de ea și sperăm  că mulți dintre ei să devină geniile cercetării în viitor.” Domnul prorector responsabil cu managementul cercetării științifice şi al relaţiilor internaţionale a mulțumit partenerilor care ne onorează cu prezența încă de la prima ediție, din anul 2005.

Firmele care au participat anul acesta la Noaptea Cercetătorilor de la Oradea sunt:

  Inspectoratul de Politie Județean Bihor

  Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana

  Inspectoratul Județean de Jandarmi Bihor

  Celestica

  Connectronics

  Institutul de Cercetări pentru Instrumentație Analitică, Cluj Napoca

  MENSA România

  Astro Club

  Decor Mania.

Mulțumim tuturor participanților și partenerilor care au constribui la reușita acestei seri !

Biroul de Comunicare


Image Image Image Image Image Image Image Image

Prezentare video