În cadrul secțiunii dedicate universităților de artă, pe podiumul Festivalului „Transilvania Fashion” vor fi prezente șapte centre academice cu tradiție în arta vestimentară din România, Ucraina și Republica Moldova: Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, Universitatea Națională de Arte București, Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara, Facultatea de Arte a Universității din Oradea, Facultatea de Design de la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, Facultatea de Design din cadrul Universității Tehnice din Chișinău (Republica Moldova) și Facultatea de Design a Universității Naționale de Tehnologii și Design din Kiev (Ucraina).

Anul acesta, la „Transilvania Fashion Festival”, Universitatea din Oradea are doi reprezentanți, ambii absolvenți ai Departamentului de Arte Vizuale, programul de studiu Modă - Design Vestimentar: Cristina Breteanu (scenograf al Teatrului Szigligeti din Oradea) și Oana Hăbășescu. Cristina Breteanu se prezintă cu o colecție de ținute create pentru un spectacol de teatru. Colecția „Yerma” este compusă din 12 ținute, șase pentru femei și tot atâtea pentru bărbați. Oana Hăbășescu prezintă colecția „Octopoda”, formată din 14 ținute, toate dedicate femeilor.

„Ambele absolvente își dezvoltă cariera pe direcția pregătirii lor din timpul studiilor de licență, studii completate ulterior cu masterate. Festivalul aduce împreună, pentru a doua oară, facultățile de profil din țară, creând un cadru propice colaborării între acestea. Discutăm aici despre un festival de talie internațională, care se derulează pe parcursul a trei zile de modă, într-un veritabil spectacol de sunet și culoare. Participarea studenților și absolvenților noștri la un astfel de festival nu poate fi percepută altfel decât un stimul, un altfel de impuls, spre dezvoltare în carieră”, spune lect. univ. dr. Olimpia Urdea, de la Facultatea de Arte a Universității din Oradea.

Festivalul „Transilvania Fashion” a fost conceput să contribuie la creșterea vizibilității creaților realizate de designerii prezenți, prin contribuția conjugată a mass-media și a partenerilor din European Fashion Council și Fashion TV, afirmă organizatorii. Evenimentul va debuta, vineri seara, cu o spectaculoasă colecție semnată de Cătălin Botezatu, într-un show care poartă amprenta unică a creatorului român. Sâmbătă seara, la finalul celei de-a doua zile de Festival, va avea loc Gala Laureaților, în cadrul căreia vor fi decernate Premiile, Medaliile și Trofeele Galei, incluzând mult râvnitul Trofeu „Moda cum Laude“. Locul, devenit deja tradițional pentru desfășurarea festivalului, este Esplanada Centrului de Cultură Urbană din Parcul Central din Cluj-Napoca, care se va transforma, pentru câteva zile, într-o veritabilă platformă de promovare a modei.

Biroul Comunicare

Image

Image

Image