Conferința s-a desfășurat la inițiativa prof. univ. dr. Floare CHIPEA, avându-l ca moderator pe sociologul Dragoș Dărăbăneanu, prodecanul Facultății de Științe Socio-Umane.
Conferința a cuprins două secțiuni, prima a fost dedicată celor 12 prelegeri ale invitaților, iar a doua a fost rezervată dezbaterilor susțiunte de către cei 8 doctoranzi ai Școlii Doctorale de Sociologie din cadrul Facultății de Științe Socio-Umane a Universității din Oradea
La deschiderea lucrărilor conferinței au fost prezenți rectorul Universității din Oradea, prof.univ.dr. Constantin Bungău, invitații care au prezentat prelegerile, studenți și doctoranzi de la Universitatea din Oradea și de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca.
Prezentările invitaților au evocat activitatea profesorului universitar Eugeniu Speranția de pe tot parcursul vieții sale. Cele mai dezbătute perioade au fost cele în care sociologul bucureștean a predat la Academia Regală de Drept din Oradea precum și anii de comunism în care ”epurat” din mediul academic, a continuat să livreze posterității poezie și literatură.
Eugeniu Speranția își face debutul editorial în 1912 la București, ca absolvent al Facultății de Drept, și doctor în filozofie al Universității din București. După mai mulți ani de predare în mediul universitar, din care 14 la Oradea, Speranția surpinde goluri în spațiul educativ. Conținutul educației îl corelează unui ideal social și critică tendințele de generalizare a modelelor, de copiere și imitare mecanică din partea copiilor a educatorului lor. Pentru Speranția ”a educa nu înseamnă a transforma, ci înseamnă a conduce spre un țel pe o persoană care va ști apoi să meargă singură.”
A fost reiterată importanța și preocuparea pentru elaborarea sistemului sociologic a lui E.Speranția în perioada interbelică. O perioadă în care reformarea societății românești și a mediului academic orădean aveau nevoie de elite și de profesori universitari cu viziuni europene. În anul 1975 profesorul universitar clujean Teodor Tanco scrie cartea ”Sociologul Eugeniu Speranția” în care face o prezentare analitică a operei sociologice a lui Eugeniu Speranția. Publicația vede lumina tiparului abia în 1993 din motive lesne de înțeles.
Biroul de Comunicare