Acțiunea face parte din seria de debate-watching events, organizate în peste 50 de universități europene și coordonate de Universitatea din Maastricht. Conducerea Universității a moderat, The Maastricht Debate 2019, dezbaterea principalelor teme referitoare la viitorul Europei cu cinci dintre candidații la președinția Comisiei Europene. În continuarea discuțiilor transmise live în 29 aprilie, la Oradea, studenții vor fi față în față cu profesorul Andrei Marga.

În contextul deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene de către România, discuțiile vor atinge și subiecte referitoare la UE și vecinătatea sa. De ce 7 mai? În data de 7 mai celebrăm adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Estic, semnată în anul 2009 la Praga, care și-a propus să întărească dialogul Uniunii Europene cu partenerii din est: Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Belarus. Activitatea face parte din seria de evenimente organizate în cadrul proiectului European Union and its neighbourhood. Network for enhancing EU’s actorness in the Eastern borderlands, finanțat prin programul Erasmus+, Jean Monnet Network.

În același timp, dezbaterea organizată de Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene își propune să marcheze și ziua Europei, 9 mai, dată la care, la Sibiu, se desfășoară summit-ul șefilor de state și de guverne din Uniunea Europeană, dar și să pună Universitatea din Oradea pe lista instituțiilor de învățământ superior europene care organizează dezbateri despre modul în care va evolua Uniunea în următorul mandat al principalelor instituții europene.

 

Organizator

Director Departament de Relații Internaționale și Studii Europene

Lector univ. dr. Florentina CHIRODEA

 

Image