Începând cu anii `80, industria articolelor sportive de înaltă performanţă a cunoscut o dezvoltare fără precedent. În designul și realizarea lor sunt utilizate o serie de materiale din grupa tehnopolimerilor şi a compozitelor cu matrice organică datorită proprietăţilor remarcabile pe care acestea le prezintă.
În proiectarea şi fabricarea echipamentelor sportive de înaltă performanţă, materialelor le sunt impuse o serie de condiţii severe, ce trebuiesc îndeplinite, cum ar fi:
- comportare bună în diferite condiţii existente în mediul înconjurător: temperaturi extreme (scăzute, ridicate), ploaie, zăpadă, radiaţii ultraviolete, etc.;
- durabilitate;
- un timp scurt între proiectare şi execuţie;
- asigurarea securităţii consumatorului;
- satisfacerea consumatorului din punctul de vedere al esteticii produsului care să ducă la plăcerea de a-l utiliza;
- adaptarea la diferite domenii sportive şi pentru diferite grupe de vârstă ale consumatorului;
- posibilitatea inovaţiilor permanente.
Echipamentul de schi alpin, snowboard, patine cu rotile, ciclism, atletism, dar şi orice alt echipament de sport este proiectat de oameni pentru oameni, şi trebuie să asigure atât securitatea consumatorului cât şi performanţe excelente pentru profesionişti şi pentru amatori.
Tendinţa în sport, începând cu anii`90, a constat în a permite accesul uşor al oricărei persoane să facă sport. Acum, în anii 2000, cuvintele de ordine sunt performanţă, calitate, distracţie, libertate, plăcere şi confort.
Realizarea acestor deziderate presupune, pe de o parte, alegerea corectă a materialelor şi, pe de altă parte, stabilirea unor condiţii de prelucrare care să afecteze cât mai puţin calităţile intrinseci ale acestora. Cu cât se cunosc mai bine proprietățile unui material cu atât proiectarea și fabricarea produselor răspunde mai bine cerințelor pieței.
Scopul expoziţiei este mediatizarea importanței impactului și a performanțelor pe care le au materialele plastice și compozite în designul și în fabricarea articolelor sportive de înaltă performanță.
Expoziţia va fi vernisată de către Diana Ștef - designer și ing. Takacs Janos, fiind urmată de vizionarea lucrărilor expuse şi de discuţii libere cu autorul.
Sunt invitați să participe membrii ai comunității universitare din Oradea și reprezentanți ai mediului economic din județ.
Conf.univ.dr. Mărieş Gheorghe Radu Emil Oradea, 15.08.2017