În anul 1993 se înfiinţau la Facultatea de Protecţia Mediului din Oradea specializările Cadastru şi Inginerie Sanitară şi Protecţia mediului.Prima promoţie a avut câte 9 şi 14 absolvenţi la fiecare specializare.

Apoi s-a înfiinţat Arhitectura iar  în anul universitar 2002-2003 am devenit facultatea de azi.

În acest an se împlinesc 237 de ani de la înfiinţarea învăţământului academic orădean şi 50 de ani de învăţământ universitar continuu la Oradea.

De-a lungul timpului prin realizările absolvenţilor săi, Oradea a devenit din ce în ce mai importantă pentru  ştiinţă şi cultură, pentru spirit de iniţiativă şi libertate de gândire.

Acum suntem o ţară a Uniunii Europene şi trebuie să facem faţă rapidelor schimbări ale societăţii.

Niciodată în istorie, cunoaşterea nu a jucat un rol atât de decisiv,cu o asemenea intensitate, în economia şi dezvoltarea societăţii, ca şi în zilele noastre. Ştiinţa acestui început de mileniu accentuează interdisciplinarul, dar şi evoluţia personalizată.

Suntem preocupaţi de adaptarea programelor universitare la cerinţele beneficiarilor noştri, care sunt şi angajatorii absolvenţilor Facultăţii de Construcţii şi Arhitectură.

După formarea iniţială, viitorul imediat conduce la învăţarea permanentă.

Învăţământul superior şi facultatea noastră implicit, pregăteşte specialiştii pentru a învăţa cum se învaţă!

Şcoala trebuie sa răspundă provocărilor impuse de globalizarea şi chiar de criza economică, iar viitorii absolvenţi se vor confrunta cu efectele acestora din plin.

Educaţia şi învăţământul sunt chemate să joace un rol hotărâtor în dezvoltarea societăţii viitoare, să impună o viziune care să reflecte interesele noastre comune dascăli-studenţi, iar prin eforturile noastre conjugate să imprime şi să inspire societatea spre o viziune novatoare.

Am început anul universitar 2002-2003 cu 400 de studenţi şi 15 cadre titulare ale facultăţii.

Prin bunăvoinţa şi cu sprijinul nemijlocit al cadrelor didactice din centrele de tradiţie: Timişoara, Cluj, Bucureşti facultatea a inceput să crească.

Mă bucur sa-i văd azi în sală  pe mulţi din domnii şi doamnele profesori care ani la rând (unii şi acum) au venit la Oradea săptămânal sau lunar ajutându-ne să creştem încet şcoala orădeană de construcţii, cadastru şi arhitectură.

             Programele de inginerie respectiv:

  • construcţii civile, industriale şi agricole
  • inginerie sanitară şi protecţia mediului
  • măsurători terestre şi cadastru

sunt acreditate.

Pentru programul de arhitectură facultatea a depus un nou raport în vederea reautorizării acestuia.

În Facultatea de Construcţii şi Arhitectură învaţă în acest an universitar 780 de studenţi. În prezent avem 38 de cadre titulare în facultate şi 50 de cadre titulare din Universitatea Oradea, Timişoara, Cluj, Bucureşti şi cadre asociate studenţii doctoranzi, care deservesc cele 4 programe de studii.

Sunt alături de noi reprezentanţi ai mediului de afaceri, colaboratori ai facultăţii, angajatori, reprezentanţi ai unor organizaţii profesionale.

De asemenea au venit la sărbătoarea noastră decanii, prodecanii şi cadre didactice de la facultăţile de profil din ţară: Bucureşti, Timişoara, Cluj, Constanţa, Braşov, Iaşi, Petroşani, Alba Iulia

Avem o legătură specială cu tinerii, cu studenţii nostri, un raport privilegiat bazat pe respect şi dorinţa de modelare anticipată a factorului uman.

Formarea profesională a viitorilor specialişti la cote cât mai înalte este ţinta noastră.

Avem un bagaj generos de obiective realizate dar şi perspective pe măsură!

Avem o mare responsabilitate în formarea tinerei generaţii, responsabilitate pe care ne-o asumăm pe deplin noi cadrele didactice, la nivelul acţiunilor concrete, eficiente şi echilibrate.

Trebuie să investim în tinerii nostri! Vrem să avem cât mai multi absolvenţi foarte bine pregătiţi pentru că ei sunt cei care vor prelua ştafeta de la noi în construirea unei societăţi mai bună, mai curată, mai dreaptă!

 

                           Decan,

                            Prof. univ. dr. ing. Aurora Carmen Mancia