Prestigiosul eveniment este organizat în parteneriat cu Academia Română și Comitetul Național al Istoricilor din România. Personalități, profesori și cercetători, printre care îi reamintim pe: Acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, Prof. univ. dr. Sorin Șipoș, Director CSDI, Universitatea din Oradea, Prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, Prorector al Universității București, - își propun să readucă în discuție necesitatea de a ne cunoaște istoria. „Crezul comun al acestora se traduce prin străduințele de a strânge un set de practici și instrumente necesare pentru promovarea identității și a valorilor naționale pe plan universal. Dezbaterile își propun să aducă în prim-plan inclusiv ideea de cetățean responsabil, conștient de trecutul istoric și implicat activ în viața cetății”, spune Prof. univ. dr. Sorin Șipos, Directorul CSDI, al Universității din Oradea.

Pe durata celor trei zile, cei peste 50 de istorici vor participa la secțiunile tematice și generale ale congresului (Monografiile de localități, Metode și tehnici de cercetare Moderator: Sorin Șipoș, Comoderator: Gabriel Moisa, Universitatea din Oradea; 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu: nașterea unui mit, Moderator: Ioan Bolovan, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Academia Română; târgul de carte, prezentări ale volumelor: „Avram Iancu”, Autor: Silviu Dragomir, Ediție îngrijită de Ioan Bolovan, Sorin Șipoș, publicat în 2022. Programul general și alte detalii despre activități pot fi consultate pe site-ul evenimentului.

„Congresul își propune să stabilească contacte durabile între istoricii români. Eforturile comune se vor concentra asupra: statutului investigațiilor istorice actuale și a perspectivelor viitoare, găsirea și trasarea  unor direcții clare de studiu, pornind de la sursele documentare de arhivă la sursele memorialistice și alte mărturii, în spiritul adevărului istoric”, precizează Prof. univ. dr. Sorin Șipos, Directorul CSDI, al Universității din Oradea.

Alegerea Albei Iulia drept locație pentru organizarea unei astfel de manifestări nu este întâmplătoare, în condițiile în care cercetarea istorică din regiune, atât la nivelul mediului universitar, cât și la nivel academic s-a făcut remarcată  prin contribuții istoriografice remarcabile, afirmă organizatorii.

 

Biroul de Comunicare al Centrului de Cercetare Interdisciplinară  „Silviu Dragomir”