După o scurtă plimbare prin campusul central al universității, ambasadoarea Franței în România le-a vorbit studenților și profesorilor orădeni „Despre viitorul Europei”. Cu acest prilej, sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Oradea s-a umplut de cei veniți să asiste la o nouă manifestare din seria „Ora ambasadorului”.

Prorectorul Universității din Oradea, conf. univ. dr. habil. Sorin Borza i-a mulțumit reprezentantei Franței în țara noastră pentru că a sacrificat din timpul dumneaei în vederea acestei întâlniri cu studenții și profesorii. Prorectorul a urat bun venit înaltului diplomat evocând recenta vizită a președintelui Emmanuel Macron în România. „Nu e nevoie de prea multe cuvinte pentru a sublinia cât de puternice ne sunt legăturile actuale cu Franța și cu liderii unui popor care, de-a lungul istoriei, a sprijinit constant eforturile noastre de afirmare politică, în cadrul unei Europe moderne și democratice”. Conf. univ. dr. habil. Sorin Borza i-a mulțumit și doamnei deputat Biró Rozália, președintele Comisiei de politică externă a Camerei, pentru contribuția avută la organizarea vizitei doamnei ambasador Laurence Auer.

În discursul său, ambasadoarea Republicii franceze în România a făcut repetate trimiteri la rolul tineri generații în ceea ce privește viitorul Europei. Doamna Laurence Auer a subliniat că, în cursul actualului mandat al țării sale la Președinția Consiliului Uniunii Europene, Franța a insistat mult pe discuțiile menite să contureze viitorul UE. „Pe durata mandatului ei, țara mea a avut o poziție aparte, nu aceea de a servi interesele Franței, ci pentru a servi, mai întâi, interesele Uniunii Europene”, a spus Excelența Sa.

În contextul vizitei președintelui Emmanuel Macron în România, doamna Laurence Auer a afirmat că prezența contingentului militar francez în țara noastră este menită să întărească granițele Europei, fiind totodată și „un gest de prietenie față de un vechi aliat”. Excelența Sa, Laurence Auer, ambasadoarea Franței la București, consideră că, în condițiile în care pacea continentului este pusă în pericol, Uniunea Europeană trebuie să fie mai puternică, să acționeze solidar și să își întărească forțele de apărare. „Noi nu am crezut că Putin își va schimba poziția în urma discuțiilor avute cu președintele Macron, dar credem că punțile de comunicare trebuie să rămână deschise, că nu e bine să-l izolăm pe președintele rus”.

Doamna ambasador Laurence Auer s-a referit și la chestiunea primirii României în spațiul Schengen. În acest context, Excelența Sa a reafirmat că, pe durata mandatului francez la președinția Consiliului Uniunii Europene, s-au făcut pași importanți în ceea ce privește primirea Croației, Bulgariei și României în acest spațiu de liberă circulație. „E nevoie de o ultimă, mică, evaluare tehnică”, a subliniat doamna ambasador, adăugând că există șanse mai bune ca niciodată ca România, împreună cu celelalte două țări balcanice, să atingă acest obiectiv.

Vorbind despre tineri și educație, Excelența Sa, doamna Laurence Auer, a prezentat pe ideea creării unui consorțiu universitar european, competitiv în ceea ce privește certificarea academică, cercetarea și valoarea diplomelor, un consorțiu apt să facă față concurenței pe care o reprezintă de Statele Unite și China.

La finalul intervenției ei, ambasadoarea Franței în România și-a declarat încrederea în viitorul Uniunii Europene și speranța că tinerii de pe continent sunt viitorul acesteia.

După ce a răspuns mai multor întrebări din partea audienței, Excelența Sa, doamna Laurence Aure a semnat în Cartea de Onoare a Universității din Oradea. Apoi, preț de circa un sfert de oră, înaltul reprezentant al Republicii franceze în România a discutat, prietenește, cu profesori de la Facultatea de Litere, de la Departamentul de Științe Politice și Științele Comunicării și cu conaționali, aflați la Oradea pentru studii sau cu burse Erasmus.

 

Absolventă de studii aprofundate a Institutului de Studii Politice din Paris, doamna ambasador Laurence Auer și-a reprezentat țara la ONU și la Comisia Europeană, a lucrat în Ministerul de Externe și la cabinetul președintelui Franței, a fost, până la venirea ei la București, în anul 2020, director al Direcției Cultură, Învățământ Cercetare și Parteneriate din Ministerul francez pentru Europa și Afaceri Externe.

 

Biroul Comunicare

 

 

Image
Image