În domeniul Studiilor Europene, doamna Ariane Landuyt este din 1986 coordonator la Universitatea din Siena a unui program Erasmus - Socrates de Istorie Contemporană/ Studii Europene şi este conducător de doctorat în cadrul Şcolii Doctorale Interuniversitare “Istitutioni, idée, movimenti politici nell’Europa contemporanea” care s-a stabilit în 1988 de către Universitatea din Padova în cooperare cu Universităţile din Genova, Florenţa, Torino şi Siena.

Începând cu anul 2000, doamna Ariane Landuyt este director al Masteratului în Studii Europene “The Process of Building Europe”, promovat de Universitatea din Siena împreună cu 11 alte universităţi: Strasbourg, Panteion – Athens, Hannover, Salamanca, Coimbra – Acores, Jagiellonski Krakow, Montpellier, Oradea, Maribor, Bruxelles, Bologna. În mai, 2007 dânsa a obţinut premiul Silver Lifelong Learning dat de Comisia europeană pentru cercetările şi activitatea de coordonare a Masteratului în Studii Europene “The Process of Building Europe”.

În 2007 a fost numită expert academic pe lângă Comisia Europeană. În ianuarie 2008, la invitaţia Preşedintelui Parlamentului European ea s-a alăturat experţilor academici care activează pe lângă Parlamentul European.

Doamna Ariane Landuyt a ţinut o prelegere cu tema "Uniunea Europeană în căutarea identităţii. Între cultură şi politică culturală, o dezbatere încă deschisă".

 

Oradea, 5 iunie 2013

Decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării

Prof.univ.dr. Ioan HORGA

Laudatio