În programul recitalului veți putea asculta lucrări ce explorează texturi și sonorități variate, de la clasicismul rococo-ului (Joseph Haydn, W.A. Mozart) până la exotismul impresionismului (Maurice Ravel, Darius Milhaud) și aventurile avantgardiste de factură kafkiană (György Kurtág).

Intrarea este liberă.

Detalii despre eveniment: Pagina oficială de FB a Departamentului de Muzcică.

*

Despre interpreți

Pianista Adriana Paler-Nicolescu a susţinut recitaluri şi concerte în România (incl. la Ateneu, Bucuresti), Austria (inclusiv Konzerthaus, Viena), Ungaria (inclusiv la concertul aniversar cu și pentru György Kurtag, 2016, Budapesta), Germania, Italia, Franţa, Anglia, Cuba, Elveţia, Portugalia şi Croaţia. A înregistrat CD-uri în urma diferitelor concerte live, în Engelberg, Elveţia, în Mannheim, Germania, și în ORF (societatea de radio) Wien ca laureată a premiului I pentru interpretarea repertoriului clasic vienez în 2005.

În perioada octombrie-decembrie 2008, Adriana Paler a susţinut cursuri de pian şi teorie muzicală la Facultatea de muzică din Braşov, sub tutela Societaţii Austriece pentru Cercetare din Viena, ca bursantă a programului de cooperare ştiintifică europeană MOEL Plus.

Adriana a obţinut diploma de licenţă (2005), master (2007) și studii postgraduale (2009), toate în interpretare instrumentală, secția de concert, la Universitatea de muzică din Viena, Austria, sub îndrumarea Prof. Noel Flores. În prezent este doctorand (PhD) la aceeaşi universitate, îndrumată de Prof.Dr. Gerold Gruber în domeniul esteticii muzicale.

Din 2015, în paralel cu activitatea de predare și corepetiție la Musikschule der Region Wagram și în Viena, urmează secția pedagogică instrumentală și educativă a Universității vieneze.

De-a lungul timpului, Adriana a deţinut diferite funcţii în Asociaţia austriacă a studentilor de la Universitatea de muzică Viena. În prezent, a fost votată reprezentantă a doctoranzilor la MDW, membră a comisiei de studii și a senatului Universității. Este organizator principal al asociaţiei „SYLFF Network for music and arts Vienna”, sub tutela Tokyo Foundation, președintă la „Verein für Musik und Kunst Wien” și este implicată în proiecte artistice, educative, integraționale și de protecție a mediului.

Între anii 1986-2005, Adriana Paler a obţinut 27 de premii la concursuri din România, Austria, Italia şi Elveţia; dintre acestea, 11 premii I, 8 premii speciale şi de doua ori Marele Premiu, numeroase burse (Thyll-Dürr, Tokyo Foundation, Ministerul austriac pentru educaţie şi cultură ș.a.).

Născută la Braşov, a început studiul pianului în Lisa, continuând în Brașov sub îndrumarea Prof. Corina Ibănescu.

A fost îndrumată de Alexis Weissenberg, Pawel Gililow, Mateo Napoli, Carlos Pareira și Elisabeta Leonskaja.

Mezzosoprana Dana Babos, Mag. art., născută la Oradea, și-a terminat studiile superioare de canto la Universitatea de muzică din Viena, sub îndrumarea Prof. univ. Ingrid Doll, Prof. univ. Georgia Michaelides și solistei Eliza Marian-Zurmann. Deja din timpul studenției a colaborat că solistă cu Corul Filarmonicii din Oradea. A participat la numeroase evenimente culturale și turnee în Austria, Ungaria, Suedia și Germania. Pe lingă activitătile solistice s-a dedicat domeniului pedagogic și științific. Momentan este profesoară de canto la Școală de muzică Johann Sebastian Bach din Viena și colaborează cu Corul Operei din Viena pentru proiecte internaționale.

Clarinetistul Bogdan Scurtu a apărut în concert la Carnegie Hall și Merkin Hall în New York City și a concertat alături de ansambluri precum Argento Ensemble și Contemporary Chamber Players, Palm Beach Opera, American Mozart Orchestra, SouthWest Florida Symphony și fosta Florida Symphony. Un avid interpret de muzică nouă, Dr. Bogdan Scurtu a colaborat în concert cu compozitori precum George Crumb, Tristán Murail, Sheila Silver sau Mark Gustavson. Dr. Scurtu a publicat numaroase articole de istoria și teoria muzicii în publicații academice; a predat clarinet, istoria muzicii, analiză Schenkeriană, muzică de cameră și alte cursuri la Stony Brook University (State University of New York), Long Island Conservatory și la Universitatea Transilvania Brașov. Din 2016 Dr. Scurtu este lector titular la catedra de clarinet de la Universitatea din Oradea.

Bogdan Scurtu a obținut doctoratul în interpretare instrumentală – clarinet la State University of New York at Stony Brook la clasa profesorilor Daniel Gilbert și Alan Kay; a obținut un Master’s în compoziție, un Master’s în interpretare instrumentală la State University of New York at Stony Brook; și Licență în interpretare instrumentală la Lynn University Music Conservatory în Boca Raton, Florida.

Conf.univ.dr. Carmen VASILE,

Directorul Departamentului de Muzică

Facultatea de Arte

Image

Image  

Image