Lucrările simpozionului internaţional s-au desfășurat on-line pe platforma ZOOM și au fost precedate de slujba de Te Deum, oficiată în Biserica din Campusul Universității cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman”.

Deschiderea oficială a lucrărilor simpozionului a avut loc marți, 08 iunie, ora 9:30, iar PC Vicar prof. Radu Valer Rus în calitate de delegat al Chiriarhului Oradiei, a transmis cuvântul de binecuvântare și apreciere conducerii Universității din Oradea, corpului academic al facultății, precum și tuturor participanților la lucrările simpozionului international.

 PC. Pr.Conf.univ.dr. Viorel-Cristian Popa, decanul facultăţii, a adresat cuvânt de mulțumire Preasfinției Sale pentru părinteasca dragoste și purtarea de grijă, declarând astfel deschise lucrările simpozionului.

Totodată, Rectorul Universității, Prof.univ.dr.habil. Constantin Bungău, a salutat initiativa organizării acestui eveniment academic, îndemnând cadrele didactice la o colaborare intensă cu alte universități din țară și din străinătate.

La lucrările simpozionului au participat cadre didactice de la mai multe facultăți de teologie ortodoxă din țară: București, Cluj-Napoca, Iași, Arad, Alba-Iulia, precum și invitați cu experiență pastorală în parohii ortodoxe din străinătate: Italia, Marea Britanie, Irlanda, Elveția și SUA.

Partea a doua a manifestării a fost dedicată prezentării referatelor din cadrul evenimentului, în cuprinsul cărora au fost reliefate aspecte din viața comunităților ortodoxe din diaspora, evidențiindu-se faptul că pastorația în diaspora este un fenomen foarte complex, complicat și sensibil, marcat de  provocările venite din partea mediului cultural, social, etnic și multiconfesional.

Diversitatea referatelor prezentate, precum și mărturisirile invitaților din străinătate, care cunosc realitățile și sunt implicați activ în viața comunităților ortodoxe din diaspora, au răspuns așteptărilor celor prezenți. Totodată, au fost atribuite referate și temei dedicate Grijii Bisericii Ortodoxe pentru cei adormiți în Domnul.            

 La finalul lucrărilor simpozionului internaţional, Preacucernicul Părinte Conf.univ.dr. Viorel-Cristian Popa, decanul facultăţii, a concluzionat pe marginea referatelor susținute și a mulţumit tuturor invitaților pentru participarea la lucrările acestui eveniment academic, menționând că toate referatele prezentate vor fi concretizate într-un volum dedicat manifestării.       

 

Biroul de Comunicare

Image