Ceremonia a fost deschisă de către domnul Rector, prof.univ.dr.habil. Constantin Bungău. Domnia sa le-a urat bun venit tuturor la cea de-a 55-a deschidere festivă de an universitar la Universitatea din Oradea când se împlinesc 238 de ani de la înființarea învățământului superior în orașul nostru, învățământul superior cu profil juridic și teologic care se regăsește și azi în cadrul universității noastre fiind continuatorul Academiei de Învățământ Superior înființată în 1780 la Oradea”. În anul Centenarului, Universitatea din Oradea, după ultimul clasament internațional de ranking instituțional (SCIMAGO), ocupă o poziție onorabilă datorită activității științifice a celor mai valoroase cadre didactice. Suntem pe locul 722 in lume”, a continuat rectorul în discursul domniei sale spunând și că ”în România, în baza acestui clasament, Universitatea din Oradea aduce orașul Oradea și implicit județul Bihor, pe poziția 6 ca și centru/oraș universitar.” La finalul discursului Rectorul i-a îndemnat pe toți, studenți și cadre didactice, dar și pe colaboratorii instituției noastre ”să lucrăm împreună în acest an universitar pentru o lume mai bună și un viitor mai bun” și să creadă în valoarea Universității din Oradea.

Din prezidiu, alături de Rectorul universității, au făcut parte prof.univ.dr. Sorin Curilă, Președintele Senatului Universității din Oradea, Ioan Mihaiu, Prefectul județului Bihor, Viceprimarul Florin Birta, Ioan Mang, Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, studenta Mădălina Cseh, Președinta studenților senatori, studenta boboc, Oana Alexandra Hepuțiu și Prea Sfinția Sa dr. Sofronie Drincec, Episcop Ortodox de Oradea.

Fiecare dintre invitați a adresat un cuvânt de salut din partea instituțiilor pe care le reprezintă, apreciind rolul Universității din Oradea în dezvoltarea comunității bihorene și au ținut să sublineze faptul că vor continua, la nivel de instituție, să acorde tot sprijinul în vederea dezvoltării instituției noastre.

Președintele Senatului a afirmat că ”universitatea trebuie să pregătească tinerii printr-un sistem educațional modern, pedagogic, pentru a putea reacționa la problemele actuale ridicate de societatea românescă. Universitatea noastră, continuatoarea unor tradiții academice multiseculare în Oradea, face față acestei provocări. Ne preocupă primordial pregătirea profesională a tinerilor studenți”, a subliniat domnia sa referindu-se la faptul că ”la universitate trebuie să se cultive tinerilor respectul față de valorile naționale românești. Astfel, e nevoie să le arătăm tinerilor care sunt reperele poporului român. Sistemul pe care îl promovăm cuprinde pământul țării, pe care s-au format poporul român și limba română, famillia românească, familie tradițională întemeiată prin căsătoria liber consimțită dintre un bărbat și o femeie, așa cum a lăsat-o pe Pământ bunul Dumnezeu, Religia, biserica și Școala românească.

Doamnei Prorector responsabil cu serviciile studențești și vizibilitatea, conf.univ.dr. Olivia Ligia Burtă, i-a revenit onoarea de a modera festivitatea. Le-a urat bun venit, în primul rând studenților boboci, pe care i-a asigurat că alegerea făcută de a studia la Universitatea din Oradea este una potrivită și că experiența pe care o vor trăi aici le va schimba viața în bine. Așa cum bine subliniau și cele două studente prezente în prezidiu, studenții vor avea avea parte și de momente mai puțin plăcute, cm ar fi un eșec la un examen, dar, în general viața de student este frumoasă, mai ales dacă există implicare în acțiunile organizate cu și pentru studenții universității orădene. Doamna Prorector le-a mulțumit tuturor celor care au au onorat cu prezența evenimentul festiv, invitaților și cadrelor didactice în mod special și, nu în ultimul rând, artiștilor implicați în spectacolul organizat anul acesta.

Și în acest an, cei mai buni studenţi clasaţi pe primele locuri la concursul de admitere au avut bucuria să îşi cunoască decanii cu ocazia înmânării carnetelor de student de excelență, iar conducerea universităţii a dorit să mulţumească şi să-şi ia rămas bun de la colegii seniori care s-au pensionat pentru contribuția adusă de-alungul anilor la catedră sau în munca de cercetare.

Ascultarea, încrederea și interacțiunea sunt esențiale penru dezvoltarea relațiilor dintre studenți și cadrele didactice, iar în cadrul evenimentului festiv de ieri, studenți și profesori au aplaudat împreună, atât discursurile de la deschidere, cât și programul artistic oferit în continuare.

”Vă dorim tuturor un an academic fericit și plin de succese!” (Rector, prof.univ.dr.habil. Constantin Bungău)

Birou Comunicare


Image Image Image Image Image Image Image Image