Ediţia din acest an, dedicată in memoriam domnului prof. univ. dr. Barbu Ştefănescu, a fost una extrem de reuşită prin prisma calităţii lucrărilor şi a numărului mare de participanţi. Astfel, în weekend-ul trecut, putem afirma cu certitudine faptul că a avut loc o reunine a unora dintre cei mai talentaţi viitori cercetători români în domenii precum istoria, relaţiile internaţionale sau sociologia.

Deşi organizarea unei asemenea Sesiuni de comunicări ştiinţifice a fost o sarcină grea pentru conducerea Asociaţiei, aceasta consideră că s-a achitat de sarcini într-un mod mai mult decât satisfăcător. Feedback-ul primit la participanţi este suficient de grăitor în acest sens, majoritatea participanţilor declarându-se mulţumiţi sau foarte mulţumiţi cu privire la desfăşurarea lucrărilor respectiv programul social.

Cei peste 50 de participanţi din 7 centre universitare (Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Suceava, Alba-Iulia, Galaţi şi Oradea) au fost primiţi cu multă căldură de către membri Asociaţiei „Gheorghe Şincai” a studenţilor în Istorie. De-asemenea, a fost foarte important faptul că Universitatea din Oradea a delegat reprezentanţi de vârf pentru deschiderea lucrărilor, fapt ce arată implicarea şi interesul acesteia pentru activitatea ştiinţifică studenţească. Din cei prezenţi îi menţionez aici pe

- dl. prof. univ. dr. Sorin Şipoş, Prorector responsabil cu managementul cercetării şi relaţii internaţionale

- dna. conf. univ. dr. Simona Trip, Prorector responsabil cu managementul serviciilor studenţeşti şi sociale

- dl. prof. univ. dr. Vasile Aurel Căuş, Secretarul Senatului Universităţii din Oradea,

- dl. prof. univ. dr. Ioan Horga, Decanul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării

-  prof. univ. dr. Aurel Chiriac, Directorul Muzeului Ţării Crişurilor

- dr. Adrian Dume, Director general manager al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor.

Momentul festiv a fost închis de o reprezentaţie extraordinară a unui grup vocal de muzică populară condus de interpreta Violeta Gherman, moment savurat de către participanţi, fiind un element atipic. Sonorizarea şi prezenţa cestui moment artistic în programul sesiunii de comunicări se datorează domnului dr. Adrian Dume, Director general manager al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor.

În cursul aceleiaşi zile participanţii, după ce au servit masa de prânz, au vizitat centrul oraşului Oradea, principalul punct de atracţie turistică vizitat fiind Turnul Primăriei. Ulterior, a avut loc în cafeneau Stage Muzeu o reuniune informală, unde conf. univ. dr. Gabriel Moisa, Prodecanul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării a ţinut o prelegere despre istoria oraşului Oradea. Momentul a fost apreciat de către cei prezenţi, aceştia apreciind că abordarea atipică a organizatorilor a fost de un mai mare impact.

Ziua de sâmbătă, când au avut loc şi lucrările sesiunii, a fost una încărcată, dar programul a fost resepctat. Datorită numărului mare de participanţi, organizatorii nu au dorit să limiteze timpul acordat susţinerii prezentării, ci au apelat la varianta suplementării numărului de săli în care erau desfăşurate lucrările. Astfel s-a ajuns ca trei secţiuni să meargă în paralel.

Au fost şi unele momente interesante precum prezentarea susţinută de elevele Ioana şi Maria Mare, eleve la Colegiul Naţional „Gheorghe Vrânceanu” respectiv Colegiul Naţional „Ferdinand I” din Bacău, pasionate de istorie, dar implicate activ şi în viaţa de voluntariat. Practic, s-a reuşit la Oradea punerea faţă în faţă a viitoarei generaţii de istorici cu elita studenţilor în Istorie. Pentru ca tabloul evenimentelor să fie complet, un important grup de studenţi participanţi a vizitat Mănăstirea Sfintei Cruci, unde au fost primiţi cu braţele deschise, şi s-a oferi cina şi au fost aduşi înapoi la cămine cu maşinele aflate la dispoziţia celor din Mănăstire.

Ediţia din acest an a Sesiunii naţionale de comunicări ştiinţifice studenţeşti „Ştiinţă. Cultură. Civilizaţie” a fost una de tranziţie. Prin faptul că Asociaţia „Gheorghe Şincai” a studenţilor în Istorie a devenit prima organizaţie studenţească locală din centrul universitar Oradea, membră a Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România, aceasta îşi asumă un rol de reprezentare studenţească. Organizând cea mai veche sesiune de comunicări ştiinţifice studenţeşti din cadrul Universităţii din Oradea, considerăm că avem cea mai mare experienţă din acest punct de vedere, experienţă pe care o putem împărtăşi colegilor din alte asociaţii. Prin urmare, Asociaţia a considerat benefică şi oportună extinderea numărului de secţiuni. Începând cu anul următor, aceste secţiuni vor fi fie preluate de către asociaţiile studenţeşti de profil, fie organizate împreună cu acestea. Specializările care nu posedă o asociaţie studenţească la nivelul centrului nostru universitar vor primi sprijin pentru a organiza respectiva sectiune în cadrul Sesiunii naţionale de comunicări ştiinţifice studenţeşti „Ştiinţă. Cultură. Civilizaţie”.

Revista ştiinţifică studenţească Gaudeamus. Alma Mater Crisiensis, ce va fi relansată în cursul acestui an, va conţine lucrările participanţilor la această sesiune naţională de comunicări. Practic, noua revistă ştiinţifică va debuta sub spectrul calităţii şi cel al diversităţii, dar va avea parte şi de un caracter naţional. Prin urmare, este primul pas în ceea ce colectivul redacţional al revistei şi-a dorit şi-anume ca această revistă să fie una din cele mai apreciate la nivel naţional.

Concluzionând, Asociaţia „Gheorghe Şincai” a studenţilor în Istorie vrea să mulţumească tuturor colaboratărilor săi, Universităţii din Oradea, Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării prin Departamentul de Istorie respectiv Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane pentru sprijinul acordat. Rămâne ca ediţia viitoare a evenimentului să fie una cu mai mulţi participanţi şi cu un program mai extins, singura nemulţumire a participanţilor din acest an fiind cea că nu au avut la dispoziţie mai mult timp să vizitez un oraş precum Oradea.

Cu aleasă consideraţie,

Ştefan Marius DEACONU

Preşedintele Asociaţiei „Gheorghe Şincai” a Studenţilor în Istorie Oradea